2 Freek in Voeren
Mine Daelmans Freek in Voeren

De Ronde van Freek: waarom het zoeken is naar een winkel in Voeren

Slechts één winkel per 400 inwoners

De bewoners van Voeren geven hun gemeente de laagste score qua winkelaanbod: amper 6 procent is tevreden. Het contrast met Roeselare, met een tevredenheidsgraad van 92 procent, is groot. "Ik heb het gevoel dat de winkels hier niet zo goed op elkaar zijn afgestemd", zegt tv-anker Freek Braekman van VTM, die voor onze reeks De Ronde van Freek de vinger aan de pols houdt.

De handelszaken nodigen niet uit om te winkelen, vindt Braekman. "In veel gemeenten is het shoppen gekoppeld aan beleving, maar net dat element ontbreekt hier", stelt hij vast. Handelaar Ivo Eusseb (52) van de enige slagerswinkel in Voeren het tv-anker te woord. "In kleine dorpen zoals hier en elders is het bijna onmogelijk om een winkel goed te doen draaien", vertelt hij.

Voeren telt meer restaurants en brasseries dan winkels. Er zijn 20 horecazaken en maar 10 winkels, of 1 winkel op 400 inwoners. Behalve een slagerij zijn er nog twee apothekers, een bakker en zes kleine winkels voor dagelijkse benodigdheden. Waarom kan Ivo Eussen overleven? Nochtans ligt de slagerij verscholen. "Hier is voldoende parking", zegt Ivo. In de dorpskern is het moeilijk parkeren." Een extra troef voor de slager is het gamma van producten en bereidingen die hij de klanten aanbiedt. "Ik run een ambachtelijke slagerij", vervolgde hij. "De mensen kunnen kiezen uit een groot en gevarieerd aanbod aan waren zoals bloedworsten en patés. Dat er weinig winkels zijn, komt mede omdat de jonge generatie niet meer dezelfde drive heeft om een zaak te runnen. Ik kom elke week met een nieuw product. Je moet vernieuwen, anders red je het niet", besloot Ivo Eussen.

2

Ontdek hoe jouw gemeente het doet op https://www.derondevanfreek.be/

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer