Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld)  tussen jongeren van Kazou in jeugdverblijfplaats Hanenbos waar binnenkort ook een tijdelijke halte wordt ingericht.
Mozkito Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) tussen jongeren van Kazou in jeugdverblijfplaats Hanenbos waar binnenkort ook een tijdelijke halte wordt ingericht.

Jeugdbewegingen krijgen definitief een bivakbus met tijdelijke haltes aan zeven Vlaamse jeugdverblijfcentra

Tijdens de zomermaanden kunnen jeugdverenigingen met een bivakbus voor de deur van zeven jeugdverblijfcentra gedropt worden. Er worden een tijdelijke haltes ingericht in Dworp, Mol, Westmalle, Kinrooi, Overpelt, Vorselaar en Alveringem. Met de bus op bivak gaan wordt ook goedkoper. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) lanceren definitief het goedkope busalternatief.

Jeugdbewegingen die op bivak gaan, kunnen deze zomer met hun groep afstappen aan jeugdverblijfcentrum Hanenbos, De Pannenhoeve in Alveringem, De Winner in Overpelt, Hanenbos in Dworp, Sint-Jansburg in Westmalle, Woutershof in Kinrooi, de Berkelhoeve in Vorselaar en De Maat in Mol. Het is één van de maatregelen om de bivakbus aantrekkelijk te maken bij de jongeren als vervoermiddel. Vijftienduizend jongeren namen de voorbije twee zomers de bivakbus van De Lijn dat liep als proefproject. Aan 1,30 euro per reiziger konden de jongeren met de bus op een bestaande lijn naar hun kampplaats reizen. De feedback die de Vlaamse overheid kreeg, bleek positief. 63% van de jeugdverenigingen waardeerde de gebruiksvriendelijkheid en 67% apprecieerde het goedkopere tarief. 1 op 3 jeugdbewegingen zei bewust te kiezen voor de bus om zo ecologischer te kunnen reizen.

“Naast de verschillende andere engagementen die we reeds namen in het Masterplan Bivakplaatsen nemen we met de verankering van dit goedkoper aanbod van busvervoer opnieuw een maatregel waardoor we jeugdbewegingen ondersteunen in de organisatie van hun kamp of bivak”, zegt Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz.

Verleidelijk

“De enthousiaste reacties van de jeugdverenigingen waren reden genoeg om het proefproject definitief te verankeren in het vaste aanbod”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “De jongeren die nu op bivak gaan, moeten immers de vaste busreizigers van morgen zijn. Ons goedkopere groepsbiljet maakt de dienstverlening van De Lijn verleidelijker voor hen.”

Vanaf dertig personen kan de bivakbus gereserveerd worden. De bus brengt de jongeren tot de halte die het dichtste bij de bivakplaats ligt, waarbij de totale afstand mag oplopen tot vijftig kilometer. “De Lijn wordt dus geen concurrent van de privé-busmaatschappijen”, zegt Weyts. “De ritten worden gereden op de bestaande lijnen en zijn dus beperkt in afstand.”

Wie de bivakbus wil reserveren moet dat een maand vooraf registreren bij De Lijn. 

De bivakbus zal de Vlaamse regering per seizoen 70.000 euro kosten, gelijk verdeeld over de departementen Jeugd en Mobiliteit.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer