Het gerechtsgebouw in Turnhout.
Jef Van Nooten Het gerechtsgebouw in Turnhout.

Man riskeert jaar cel voor dubbel geweld tegen politie: “Als een flik mij slaat, sla ik terug”

Een man uit Herentals heeft vorig jaar in drie dagen tijd twee keer amok gemaakt tegen de politie. Hij sloeg en stampte de agenten niet alleen, maar beet ook één van hen. Ook tijdens zijn rechtszaak was de man zo geagiteerd dat er uit voorzorg extra agenten werden opgetrommeld.

De 29-jarige Karim B. uit Vorselaar moest zich maandag voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden voor slagen en verwondingen aan agenten, weerspannigheid, bedreigingen en smaad. De eerste feiten dateren van 15 augustus 2018. De man raakte die dag betrokken bij een licht verkeersongeval. “De politie Neteland ging ter plaatse. Bij het zien van de agenten ontketende Karim B.”, zegt aanklager Wim Smets. B. ging als een wildeman tekeer. Hij sloeg en stampte in het rond, en slingerde bedreigingen naar het hoofd van de agenten. Zo dreigde hij ermee hun kinderen kapot te maken. Nadat de politie hem eindelijk overmeesterd had, verbouwde hij de combi, en ook op het politiekantoor ging zijn razernij voort. “De politie moest peperspray gebruiken om hem in zijn cel te krijgen”, aldus nog de openbare aanklager.

Gebrek aan respect

Amper drie dagen later, op 18 augustus, moest de politie het opnieuw bekopen tijdens een banale interventie. Dit keer waren agenten van de politiezone Zara (Zandhoven en Ranst) het slachtoffer. De agenten werden opgeroepen omdat Karim B. lag te slapen in zijn auto en zo een oprit versperde. “Hij weigerde uit zijn auto te komen. Toen de agenten hem eruit wilden halen, sloeg en stampte hij. Hij beet ook één van de agenten in de hand”, verduidelijkt de advocaat van de politieagenten. Het openbaar ministerie spreekt van hallucinante feiten, die getuigen van een totaal gebrek aan respect voor de politie. “Karim B. is één vat agressiviteit, al dan niet uitgelokt door zijn alcoholprobleem.” Recent deed zich nog een derde gelijkaardig incident voor. Dat onderzoek loopt nog. Het openbaar ministerie vindt een effectieve gevangenisstraf van 1 jaar op zijn plaats.

Karim B. had geen advocaat. Hij verdedigde zichzelf en wees daarbij met een beschuldigende vinger naar de politie. “Na het ongeval kwam plots heel het dorp zich moeien. Toen ik me boos maakte tegen één omstaander, sprong de politie plots in mijn rug. Als iemand me een slag geeft, sla ik terug. Ongeacht of het een burger of een flik is. Ik heb mezelf gewoon verdedigd. Zonder aanleiding spoten ze peperspray in mijn gezicht. Als ik dat zou doen, is dat een aanval met een verboden wapen.” De rechter velt een vonnis op 18 juni.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer