Vorselaar eert samen met Kempens Karakter zijn sportkampioenen op sporterfgoedtentoonstelling

Dit weekend strijkt Kempens Karakter in Vorselaar neer met de grandioze tentoonstelling ‘Erfgoedkampioenen - Kampioenenerfgoed’. Een rondreizende expo langsheen Kempense dorpen en steden, voor een deel bestaande uit een meereizende mobiele expo over de grootste Kempense sporthelden en niet-mobiele expo die in iedere gemeente de plaatselijke sportvedetten in de kijker zet.

4 Jeroen Janssens, Kobe Vercauteren, Sofie Vervoort, Paul Laeremans, Charlotte Baert & Guido Boeckmans zetten hun beste beentje voor tijdens de voorbereiding van de sporttentoonstelling
Peter Vanderveken Jeroen Janssens, Kobe Vercauteren, Sofie Vervoort, Paul Laeremans, Charlotte Baert & Guido Boeckmans zetten hun beste beentje voor tijdens de voorbereiding van de sporttentoonstelling

Kempens Karakter is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen verschillende Kempense gemeenten, zo is ook Vorselaar een onderdeel van deze organisatie. In samenwerking met deze Kempense gemeenten werkt Kempens Karakter rond erfgoed en toerisme. Eén van de vele opgezette werken is de tentoonstelling ‘Erfgoedkampioenen-Kampioenenerfgoed’. Een rondreizende expo die dit weekend halt houdt aan de Vorselaarse evenementenzaal De Dreef aan het gelijknamige Sportcentrum.

4 De rondtrekkende expo van de tentoonstelling
Peter Vanderveken De rondtrekkende expo van de tentoonstelling

Wie Vorselaar zegt, denkt vanzelfsprekend aan de Thomas More Hogeschool, het kasteel van Vorselaar of aan de meest populaire burgemeester van Vlaanderen Lieven Janssens. Wie dan een beetje verder nadenkt, komt dan vanzelfsprekend uit bij de sportieve toppers die de gemeente rijk is. Meervoudig wereldkampioen veldrijden Bart Wellens, voetballegende en Gouden Schoen Lucien Olieslagers, atletiekfenomeen en olympiër Fons Brydenbach, Belgisch kampioen wielrennen Ward Sels of wereldkampioen motorcross René Baeten zijn maar enkelen van de sportkampioenen die Vorselaars bloed door de aderen hebben stromen.

4 De Gouden Schoen van Lucien Olieslaegers uit 1959
Peter Vanderveken De Gouden Schoen van Lucien Olieslaegers uit 1959

Van Gouden Schoen tot gele trui

Deze kampioenen en nog veel meer sportieve helden uit Vorselaar krijgen één voor één hun plekje op de tentoonstelling. De Gouden Schoen van Lucien Olieslagers, de tricolore wielertrui van Ward Sels, de originele gele trui van Jan Bakelants uit de Tour de France, de crossfiets waarop Bart Wellens wereldkampioen werd en de originele moto van wereldkampioen en beste motorcrosser van zijn generatie René Baeten, het zijn maar enkele van de vele, unieke items die de tentoonstelling net dat tikkeltje extra geven. Hier en daar zijn er tv-schermen opgesteld, waarop het succesvolle Vorselaarse sportleven in beeld en geluid zal te beleven zijn.

Het rondtrekkende gedeelte laat de bezoeker genieten van de sportprestaties van onder andere biljartlegende Raymond Ceulemans, veldritkampioene Sanne Cant, wielerfenomeen Rik Van Looy, worstelkampioen Alphonse Steurs, basketbalgenie Roel Moors, golfsensatie Thomas Pieters en Rode Duivel Jan Ceulemans. Dit is slechts een kleine greep uit het grote aantal Kempense sporthelden die aan bod komen in Vorselaar.

4 De fiets en Belgische kampioenetrui van Ward Sels
Peter Vanderveken De fiets en Belgische kampioenetrui van Ward Sels

Gedenkplaat

Motorcrosslegende René Baeten krijgt dit weekend een eervol herdenkingsmomentje. De wereldkampioen motorcross 500cc van eind jaren vijftig krijgt een uniek plaatsje in de Vorselaarse sportgeschiedenis. Tijdens een plechtig moment voorafgaand aan de expo in evenementenzaal De Dreef zal René Baeten geëerd worden door de onthulling van een gedenkplaat. René Baeten overleed na een ongeluk tijdens een wedstrijd in Stekene in 1960.

De tentoonstelling ‘Erfgoedkampioenen-Kampioenenerfgoed’ in evenementenzaal De Dreef te Vorselaar opent op zaterdagvoormiddag officieel de deuren. Zowel op zaterdag als op zondag is de expo open voor het grote publiek van 10 tot 17uur.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer