4 Swat Slegers bij twee beschadigde poorten.
Jef Van Nooten Swat Slegers bij twee beschadigde poorten.

Vandalen spuiten zes woningen in aanbouw vol lijm: “Tienduizenden euro’s schade en wekenlange vertraging”

Vandalen hebben voor tienduizenden euro’s schade aangericht aan zes woningen in aanbouw aan de Klaproosweg in Vosselaar. Ze spoten PU-lijm op garagepoorten, arduinen dorpels, dakramen en gevelstenen. “Behalve de financiële gevolgen, betekent dit vandalisme voor de toekomstige bewoners een vertraging van meerdere weken”, zegt Swat Slegers van bouwbedrijf RDK.

De lokale politie in Turnhout lanceerde dinsdag een oproep via sociale media over het vandalisme in Vosselaar. “Tijdens het verlengde paasweekend werd opzettelijk voor duizenden euro’s schade toegebracht aan woningen in opbouw aan de Klaproosweg in Vosselaar. Met PU-lijm werden enkele poorten, ramen en andere bouwmaterialen dichtgeplakt”, luidt het bericht van de politie.

4 PU-lijm op de poort en de arduinen dorpel.
Jef Van Nooten PU-lijm op de poort en de arduinen dorpel.

Het vandalisme werd dinsdagochtend vastgesteld door arbeiders van bouwbedrijf Rik De Keyser uit Rijkevorsel. De arbeiders van RDK zijn een half jaar geleden in de Klaproosweg in Vosselaar - een straat die deel uitmaakt van een ‘nieuwe’ verkaveling tussen Beersevaan en Osseven - gestart met de bouw van elf gezinswoningen. Woningen die allemaal al verkocht zijn, maar de eigenaars zullen nog wat geduld moeten hebben voordat ze hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woonst. Vandalisme zorgt voor wekenlange vertraging in de bouwwerken.

“Vorige week woensdagavond waren we hier het laatst geweest. Toen we dinsdagochtend terug kwamen, merkten we het vandalisme op”, vertelt Swat Slegers van bouwbedrijf RDK. “Van de elf woningen die we hier bouwen, raakten er zes beschadigd.”

Geen kinderen

De daders gebruikten PU-lijm die ze zelf meebrachten. Ze vonden de lijm niet op de bouwwerf. “Bij vandalenstreken wordt snel aan kinderen gedacht, maar dat is hier niet het geval denk ik. De PU-lijm die gebruikt is om de beschadigingen toe te brengen, werd niet op de werf gevonden, maar is meegebracht. Bovendien moet je al weten hoe je met zo’n lijmpistool moet omgaan. Waarschijnlijk zijn dit geen kinderen geweest”, denkt Swat Slegers.

4 De vandalen lijmden een snelbouwsteen en een houten balk met PU-lijm vast op een dorpel.
Jef Van Nooten De vandalen lijmden een snelbouwsteen en een houten balk met PU-lijm vast op een dorpel.

Alles vernieuwen

Zes woningen werden besmeurd met PU-lijm. De daders viseerden vooral arduinen dorpels, garagepoorten, ramen en gevelstenen. “De gevolgen zijn enorm. Die lijm krijg je er niet af zonder de materialen te beschadigen”, zegt Swat Slegers. “Alles moet dus vernieuwd worden. Dat gaat niet alleen gepaard met een groot kostenplaatje, het zorgt ook voor een grote vertraging. Zo’n arduinen dorpels haal je er niet zomaar even terug uit. Bovendien moet alles terug besteld worden. Dan spreek je al snel over meerdere weken.”

Of het om blind vandalisme gaat of om een wraakactie tegen de aannemer is niet duidelijk. “Het is alleszins de eerste keer dat we met zo’n groot vandalisme te maken krijgen. Op andere werven maakten we dit nog niet mee”, weet Slegers. “Eerder kregen we op deze werf al wel te maken met diefstallen. Jezelf als aannemer beveiligen tegen zoiets, is moeilijk. Je kan toch niet overal camera’s hangen. De werf wordt wel telkens afgesloten met hekken, maar die zijn snel verplaatst om een doorgang te creëren. Hopelijk worden de daders snel gevat zodat zij kunnen opdraaien voor de kosten. Hier is voor tienduizenden euro’s aan schade. En dan heb ik het alleen nog maar over de materialen, niet over de manuren.”

4 PU-lijm op de muur en de arduinen dorpel.
Jef Van Nooten PU-lijm op de muur en de arduinen dorpel.

33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Van Gent

    @Martin Smets: inderdaad er bestaat een product pur verwijderaars maar geeft op lak zoals op een raam direct vlekken in de lak die er niet meer uitgaan . De pur wordt opgelost en de verf ook ... het is enkel goed op bepaalde ondergronden.

  • Leo Van der Vorst

    Elke min of meer grotere werf beveiligen is zeker geen overbodige luxe, met bewegingsmelders of camera's, geen grote kost en aftrekbaar!

Lees meer