2 Ivan Du-Tré (tweede van links) stelde zijn boek voor in kasteel Blauwendael waar ook de replica van 'De Blauwe Duivel' opgesteld stond.
Yannick De Spiegeleir Ivan Du-Tré (tweede van links) stelde zijn boek voor in kasteel Blauwendael waar ook de replica van 'De Blauwe Duivel' opgesteld stond.

Ivan Du-Tré werkt ruim 5 jaar aan boek over ‘Waasmunster in de Groote Oorlog’: “Oorlogsslachtoffers opnieuw een gezicht geven”

Wie waren de mensen achter de namen op het oorlogsmonument aan de Vierschaar in Waasmunster? Het antwoord op die vraag biedt Ivan Du-Tré in zijn pas verschenen boek ‘Waasmunster in de Groote Oorlog’. “Veel nabestaanden waren zelfs niet op de hoogte van de informatie die ik terugvond van hun voorouders.”

Net als heel wat andere gemeenten staat Waasmunster op 11 november jaarlijks stil bij de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Bij elke plechtige herdenking worden de namen afgeroepen van zij die het leven lieten voor het vaderland. In 2013 vatte heemkundige Ivan Du-Tré het idee op om in de schoot van de lokale werkgroep WO I het oorlogsmonument in de kijker te zetten. “Ik wilde de namen op het monument opnieuw een gelaat geven.”

500 dossiers

Na verloop van tijd groeide het idee om een boek uit te geven dat het verhaal vertelde van de Waasmunsterse slachtoffers, opgeëisten en oud-strijders. Du-Tré doorploegde niet minder dan 500 militaire dossiers en bracht tientallen bezoeken aan archieven en nabestaanden. Zo stootte de auteur op bijzonder verhalen. “Aan Nicole Cools (voorzitter van de heemkundige kring ’t Sireentje) vroeg ik een foto van de eerste man van haar grootmoeder: Karel Lodewijk Van Driessche, wiens naam op het oorlogsmonument prijkt. Hoewel zij elk jaar bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig is, kwam ze uit de lucht vallen. Zij wist niet dat haar grootmoeder hertrouwd was.”

2 De foto die op de cover prijkt van het boek: een historisch beeld van Duitse soldaten op de Vierschaar ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.
Archief familie Rumes-Geerinck De foto die op de cover prijkt van het boek: een historisch beeld van Duitse soldaten op de Vierschaar ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Soldaat Vertenten

Ook andere straffe verhalen kwamen aan het licht dankzij Du-Tré’s opzoekingswerk. “De vrouw van soldaat Vertenten was zwanger toen hij naar het front trok. Vertenten zou nooit terugkeren en heeft zijn dochter nooit in levende lijve gezien. Odile Vertenten trouwde later met burgemeester René Bocklandt.” De auteur tekende ook het verhaal op van soldaat Josephus Temmerman aan de hand van de getuigenis van zijn zoon Robert Temmerman. “Aan de frontlinie dreigde de bevelhebbende officier van Josephus soldaten  die weigerden op te rukken naar het front ter plaatse neer te schieten. Niet veel later sneuvelde de officier zelf door een kogel van de Duitsers nadat hij de loopgraaf verliet.” 

Johan Waelkens, eindredacteur van het boek en lid van de cultuurraad, vindt dat Du-Tré dit jaar dé kandidaat is om de gemeentelijke cultuurprijs te krijgen. “Ivan verdient meer dan ooit deze prestigieuze gemeentelijke prijs, die elk jaar aan een verdienstelijke inwoner op cultureel vlak wordt toegekend.”

Blauwe Duivel

Het boek ‘Waasmunster in de Groote Oorlog’ is één van de orgelpunten op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Waasmunster. Bij de boekvoorstelling in kasteel Blauwendael was ook de Blauwe Duivel te bewonderen in park Blauwendael: een replica van een legendarisch oorlogsvliegtuig waarmee de West-Vlaamse piloot Willy Coppens tientallen vijandige toestellen uit het luchtruim schoot. Een jaar lang werkten Johan Sturm en zijn vader Paul aan het stukje oorlogsgeschiedenis. Tussen 20 oktober en 12 november zal de Blauwe Duivel te bewonderen zijn op de Vierschaar.

‘Waasmunster in de Groote Oorlog’ is te verkrijgen in het gemeentehuis van Waasmunster bij de dienst Toerisme en in gemeenschapscentrum Hoogendonck voor de prijs van 25 euro. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer