3
Jeroen Desmecht

Sejad S. schuldig aan moord op zijn vrouw Fetahi Arijana (24): 28 jaar cel

Sejad S., de 29-jarige Kroaat die in 2016 zijn vrouw Fetahi Arijana (24) met 54 messteken om het leven bracht, is door het Gentse hof van assisen schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot 28 jaar cel. Die kwalificatie werd deze voormiddag ook niet betwist door de verdediging. Christian Clement, de raadsman van S., legde wél ‘een enorme verantwoordelijkheid’ bij de vader van zijn cliënt. “Sejad was al een week aan het revolteren tegen zijn pa. Hij wist dat het verhaal van de diefstal niet klopte. Toen de ‘koning Tiran’ de controle dreigde verliezen over zijn kroonprins, legde hij een bom in het hoofd van zijn zoon.”

Fetahi Arijana (24) verliet Sejad nadat hij haar had beschuldigd van diefstal. S. vertrok een week na de breuk, op zondag 10 juli 2016, met een keukenmes naar het ouderlijk huis van zijn vrouw in Waasmunster. Hij had de nacht doorgebracht met zijn minnares in Antwerpen én wou naar eigen zeggen zijn huwelijk redden. In Waasmunster aangekomen, trof hij haar broer aan. Die bracht hem op zijn beurt naar Arijana, waarna de twee in de auto stapten om te praten. Later die dag bracht hij haar - met maar liefst 54 messteken - om het leven in de buurt van Wichelen. S. zelf verklaart tot op vandaag dat hij zich niet meer dan acht ‘steken’ kan herinneren. 

Het lichaam van Arijana werd later aangetroffen door enkele passanten. Er werd geprobeerd om haar te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. Ondertussen was de politie gecontacteerd door de broer van het Fetahi: S. had namelijk naar de vader van zijn vrouw gebeld én verteld wat er was gebeurd. De politie trof Sejad iets later aan voor zijn woning in Sint-Gillis-Waas, waar hij werd opgepakt. 

“Als ik niet had moeten trouwen, was dat niet gebeurd”

Beschuldigde Sejad S.

“Arijana én ik hadden geen keuze: we moesten wel trouwen. Anders was dat nooit gebeurd”, vertelde S. tegen de 12 gezworenen, alvorens ze een eerste maal in beraad gingen. “Maar ik mis haar wel verschrikkelijk. Mijn kinderen zijn hun moeder kwijt. Arijana haar ouders hun dochter. Ik zou er alles voor over hebben om de klok terug te draaien, maar dat gaat niet.”

‘Koning Tiran en de kroonprins’

Vrijdagvoormiddag nam meester Clement het woord voor de beschuldigde. “Nog voor Arijana beschuldigd werd voor de diefstal van 700 euro, werd ze al eens ‘verbannen’ na een soortgelijke roddel. Toen had ze zogezegd 2.000 euro gestolen. Fetahi moest terug naar haar ouders. De schaamte voor haar familie was groot. Tot die ‘oude gek’ (de vader van Sejad, red) plots besliste dat alles terug oké was.”

“Toen de vader van S. haar in 2016 opnieuw had beschuldigd van diefstal, was dat zelfs voor een ‘alfaman’ als Sejad te veel”, ging Clement verder. “Hij is te ver gegaan door haar poedelnaakt te controleren. Dat besefte hij ook. U mag beweren wat u wil, maar op zijn eigen manier heeft hij altijd respect gehad voor Arijana. Als echtgenote én moeder van zijn kinderen. De bommetjes kwamen dan ook niet uit zijn koker: toen hij ontdekte dat er van diefstal geen sprake was, ging hij tegen zijn vader in. Die reageerde op zijn beurt met gif: hij vertelde Sejad dat Arijana drie jaar geleden vreemd was gegaan met zijn neef uit Zagreb.”

(Lees verder onder de foto)

3
Jeroen Desmecht

Volgens Clement zocht Sejad daarna toevlucht bij zijn minnares. “Maar dat was niet de bedoeling van zijn vader. Daarom stuurde hij de broer en neef van Sejad naar het bewuste appartement in Antwerpen. Ze wilden dat hij terugkwam. Dat hij zijn plaats als kroonprins terug innam. ‘Doe in het weekend uw ding, maar leer je plaats kennen en toon respect voor je vader’, dachten ze.”

Kwalificatie niet betwist

“De dag daarna raasde een tornado door zijn hoofd. Hij wou weten hoe het zat. Is ze nu vreemdgegaan, of niet? Hij had dat mes nooit mogen meenemen, maar wist in die situatie niet beter. Hij dacht haar te tonen dat het menens was. Een domme beslissing. Maar had hij toen al moordplannen? Nee. Hij ging naar daar én hoopte dat ze hem gerust ging stellen. Dat er van dat overspel niets aan was. Toen gebeurde het onvoorziene: toen Sejad Arijana vroeg of de roddel klopte, wist ze de neef bij naam te noemen. ‘Zou het dan toch waar zijn?’ Sejad zijn stoppen sloegen door. Hij trad buiten zichzelf. Eén grote bol onmacht. Eén grote bol woede.”

Dat geheugenverlies komt ondertussen bekend voor: ik mis zo’n 40 messteken in uw verklaring

-advocaat-generaal Serge Malefason

(Lees verder onder de foto)

3 Het mes waarmee Sejad zijn vrouw Arijana om het leven bracht.
Jeroen Desmecht Het mes waarmee Sejad zijn vrouw Arijana om het leven bracht.

“We aanvaarden minstens een momentane voorbedachtheid”, besloot de meester. “Daarom vraagt Sejad u uit eerbied en respect voor haar en naar haar familie, om hem met volle rust van uw gemoed volmondig schuldig te verklaren aan moord.”

Donderdagnamiddag pleitten de advocaat-generaal en de advocaten van de burgerlijke partijen al dat Sejad schuldig is aan moord: intentioneel én met voorbedachten rade. Ook advocaat-generaal Malefason legde in zijn requisitoir de nadruk op de thuissituatie van het gezin. “Arijana moest in ‘haar gevangenis’ verblijven: het huis in Sint-Gillis-Waas waar Sejad zijn vader de scepter zwaaide. Een ‘koning Tiran’, met een verpletterende verantwoordelijkheid in deze zaak. Verschillende malen werd ze onterecht beschuldigd van diefstal. Ze moest zich volledig uitkleden: poedelnaakt voor kroonprins Sejad S. Een man die vijf keer per week bij zijn minnares sliep én 9.000 euro aan kindergeld vergokte.”

“Is het misschien bij je opgekomen, dat je misschien zelf die 700 euro hebt kwijtgespeeld?”, aldus de aanklager tegen de beschuldigde. Tot viermaal toe sprak hij Sejad rechtstreeks aan. Die verdween op z’n beurt diep in zijn handen. “Een man die zegt dat hij Arijana graag zag, maar zich niets goed van haar kan herinneren. Dat geheugenverlies komt ondertussen bekend voor: ik mis zo’n 40 messteken in uw verklaring.”

“Een vader zonder verantwoordelijkheid”

Liesbeth de Backer, raadsvrouw van de minderjarige kinderen van het koppel

Sejad heeft samen met Arijana vier kinderen. Na de moord op hun moeder, verdwenen ze enkele maanden naar Duitsland. Uiteindelijk werden ze door de politie aangetroffen in een woning in Heusden-Zolder. 

“Dit zijn kinderen die om half één ’s middags vanuit Geraardsbergen naar de gevangenis in Beveren rijden, om twee uur bij hun papa te zijn”, pleitte Liesbeth de Backer, die samen met Kjell Verleysen de minderjarige kinderen vertegenwoordigt. “Om half acht ’s avonds komen ze doodop terug. Dan stel ik mij de vraag: wat bezielt iemand om een DNA-onderzoek te overwegen (Sejad zou volgens de meester nog steeds vermoeden dat Arijana vreemdging, red.) als je weet wat die kinderen allemaal moeten doorstaan? Vroeg of laat gaan ze beseffen dat ze verder moeten zonder hun moeder. De herinnering aan haar moet levendig gehouden worden. Dat kan niet bij een vader die denkt dat zijn vrouw vreemdging en stal. Een vader die nooit zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, terwijl zij alle zorgen op haar nam.”

Het vonnis volgt de vordering van de procureur. Sejad S. werd vanavond veroordeeld tot 28 jaar cel.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer