De personeelsleden van wzc De Mey droegen allemaal witte ballonnen met daarop de namen van overledenen.
Gemeente en OCMW Wachtebeke De personeelsleden van wzc De Mey droegen allemaal witte ballonnen met daarop de namen van overledenen.

Wzc De Mey zet eerste stap naar het nieuwe normaal: “Bewoners kunnen terug naar hun vertrouwde kamer”

De strikte scheiding tussen coronapatiënten en andere rusthuisbewoners bij het zwaar getroffen woon- en zorgcentrum De Mey in Wachtebeke werd woensdag opgeheven. Via een kleine plechtigheid stonden burgemeester, personeel en bewoners samen stil bij de moeilijke maanden die ze samen doormaakten.

 Wzc De Mey zat de afgelopen maanden midden in het oog van de coronastorm. Meer dan 70 procent van bewoners en personeel testte er coronapositief. Daarop werd zelfs een speciale coronamanager aangesteld. Die besliste alle coronapatiënten te scheiden van de rest van het rusthuis.  Woensdag werd de scheiding tussen de bewoners ongedaan gemaakt. “Een belangrijke stap naar ons nieuwe normaal”, benadrukte burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders), die ook stil stond bij de overledenen. “In de voorbije maanden zijn hier veel mensen overleden. Onmogelijk nu nog te achterhalen hoeveel mensen ten gevolge van corona en welke niet. Wegens de wettelijke opgelegde beperkingen kunnen we vandaag helaas geen echte herdenking organiseren voor hen. Maar wanneer het wel mag, zullen we dat zeker doen. Met familie, bewoners, personeel en vrijwilligers.”  Alle namen van de overledenen werden afgeroepen en op een witte ballon geschreven. “Een symbool dat ze nooit vergeten zullen worden.”

Hulde

Daarnaast werd ook hulde gebracht aan het personeel. Iedereen kreeg een witte roos als teken van dankbaarheid en hoop.  Van Cronenburg besloot met een boodschap voor de hogere overheden. “Als corona iets positief kan opleveren dan is het wel dat gebrek aan aandacht voor de zorg en woonzorgcentra, vervangen wordt door een positieve aanpak van de zorg en diezelfde woonzorgcentra. Iedereen wordt oud en iedereen heeft ouders of grootouders . Mensen die heel hun leven hebben bijgedragen tot onze samenleving en welvaart. Geef hen ook de kans op waardige laatste jaren door voldoende middelen te geven aan de mooiste mensen die er zijn: zij die zorgen voor ons.”

Lees meer