Wapenschild van Herzele op euromunten

NIEUWE MUNTMEESTER MAG VOLGENS TRADITIE ZELF TEKEN KIEZEN

Nieuwe euromunten, die vanaf nu in België geslagen worden, dragen het wapenschild van de gemeente Herzele. "Omdat de roots van mijn familie in Herzele liggen, heb ik voor dat wapenschild gekozen. Dat prijkt voortaan samen met aartsengel Michaël, beschermheilige van Brussel, op de nieuwe Belgische euromunten", zegt de nieuwe muntmeester Ingrid Van Herzele fier.

Volgens de traditie mag een nieuwe muntmeester zelf een muntteken kiezen dat gedurende zijn of haar ambtstermijn op de munten wordt geslagen. Dat Ingrid Van Herzele het wapenschild van Herzele kiest heeft alles te maken met de geschiedenis van haar familie. "Heel wat van mijn voorouders zijn afkomstig van Herzele. Eén van hen is Carolus Van Herzele. Mede door het rijke historische verleden rond de Heren van Herzele, koos ik voor het wapenschild van die gemeente", vertelt de in april aangestelde muntmeester van de Koninklijke Munt van België.

Dat de muntmeester voor het wapenschild van Herzele is best wel een beetje vreemd, want zelf woont ze in buurgemeente Sint-Lievens-Houtem. "Ook van mijn woonplaats prijkt er een symbool op de nieuwe munt: het gekroonde hoofd van aartsengel Michaël. Dat is niet alleen de patroonheilige van Brussel. Naar aartsengel Michaël werd immers ook de kerk in Sint-Lievens-Houtem vernoemd waardoor zowel mijn buurgemeente als mijn eigen gemeente op de nieuwe munten prijken. Vooral onze pastoor zal hier tevreden mee zijn. Hij was zelfs de eerste om mij te feliciteren toen ik in april werd aangesteld als muntmeester", gaat Van Herzele verder.

Vergrootglas

Herzelenaren die nu massaal op zoek gaan naar de nieuwe munten, zouden wel eens ontgoocheld kunnen zijn als ze de munten in handen krijgen. "De inwoners koesteren best geen te hoge verwachtingen, want op de kleinste munten zijn de munttekens niet met het blote oog te zien. Op de munten en 1 en 2 euro lukt het misschien net wel, maar ook dan gebruik je best nog een vergrootglas", raadt Van Herzele aan.

Burgemeester Johan Van Tittelboom, die gisteren samen met een delegatie vanuit Herzele naar de Nationale Munt trok, is trots dat de nieuwe muntmeester het wapenschild van Herzele koos. "Het wordt wel nog wachten tot 1 januari voor de munten in omloop komen. Wat onze inwoners wel al kunnen kopen, zijn herdenkingsmunten. Want om het nieuwe Muntmeesterteken te vieren, is een herdenkingsmedaille ontworpen. Langs de ene kant staat het teken, het wapenschild van Herzele dus. Aan de achterzijde prijken twee symbolen van onze gemeente, de burcht en een plataan. Die herdenkingsmedaille zal in twee versies verkrijgbaar zijn. De zilveren versie kost 40 euro en de schijngouden versie 20 euro. Met deze nieuwe munten wordt Herzele een echte Europese gemeente", reageert Van Tittelboom trots.

2 Burgemeester Johan Van Tittelboom en muntmeester Ingrid van Herzele tonen trots de eerste herdenkingsmunten.
Frank Eeckhout Burgemeester Johan Van Tittelboom en muntmeester Ingrid van Herzele tonen trots de eerste herdenkingsmunten.
2 Op de herdenkingsmunten staan het wapenschild van Herzele (links), en een plataan en de Burcht (rechts).
Frank Eeckhout Op de herdenkingsmunten staan het wapenschild van Herzele (links), en een plataan en de Burcht (rechts).

Lees meer