6 De traditionele sprong over de Gaverbeek. Geen probleem voor de paarden. Er waren deze editie amper blessures.
BELGA De traditionele sprong over de Gaverbeek. Geen probleem voor de paarden. Er waren deze editie amper blessures.

34 graden, maar gelukkig amper blessures op Waregem Koerse: “Een van de beste edities ooit”

Snikhete hippische hoogdag een van de meest paardvriendelijke ooit

Het was puffen dinsdagnamiddag op Waregem Koerse, maar de 172ste editie was toch een van de meest diervriendelijke ooit. Er waren dit jaar amper blessures. “Paardensport is een passie, waarbij het welzijn van de paarden altijd voorop staat”, zegt de nieuwe ceo Bram Vandewalle. De geslaagde editie wordt opgedragen aan Tom Ryckewaert, de geliefde onderhoudsverantwoordelijke van de grasbaan die recent overleed.

Twee paarden met enkele hechtingen en een paard dat door een stressfractuur een hele tijd rust nodig heeft. We hebben andere jaren meegemaakt, met doden zelfs. Niet deze keer, tot opluchting van wie Waregem Koerse genegen is. “Er is veel moeite gedaan om de grasbaan ondanks de droogte zo zacht mogelijk te houden”, zegt professor Frank Gasthuys, decaan dierengeneeskunde in UGent. “Dat was echt belangrijk, anders zouden we door de hardheid ernstige problemen gehad hebben. Want de paarden halen snelheden tot 60 kilometer per uur.”

1 miljoen liter water 

“Er werd ruim een miljoen liter water op de grasbaan gesproeid”, gaat Frank Gasthuys verder. “De ruim 50 deelnemende paarden zijn maandagavond trouwens vooraf gekeurd. De kwaliteit van de paarden was prima. Het was een zeer geslaagde editie”, aldus Frank Gasthuys. “De Gaverbeek staat bijna droog, door al dat gesproei met water”, glimlacht baron Philippe Casier, voorzitter van de koninklijke Waregemse koersevereniging.

Er werd ruim een miljoen liter water op de grasbaan gesproeid. Dat was echt belangrijk, anders zouden we door de hardheid ernstige problemen gehad hebben. Want de paarden halen snelheden tot 60 kilometer per uur

Professor Frank Gasthuys
6 Professor Frank Gasthuys
Henk Deleu Professor Frank Gasthuys

Vernevelaars

Er waren nog veel meer maatregelen. De paarden waren per ren maximum 10 minuten in de zon. Ze kregen aan de finish meteen water. Er stonden verder vernevelaars aan de stallen, zodat de temperatuur van de paarden geleidelijk aan weer naar beneden ging. En daarna werden de paarden beetje bij beetje afgespoeld. Er zijn douches, in de nieuwe stallen. Er waren ook maatregelen voor de medewerkers op Waregem Koerse. Ze kregen elk uur extra gekoeld water. Er was ook extra water voor de toeschouwers. En het Rode Kruis was massaal aanwezig op de hippodroom, zelfs met zonnecrème. Er waren verder extra parasols tegen zonnebrand voorzien. En er waren petjes en paraplu’s te koop in het secretariaat, voor wie zich extra tegen de zon wilde beschermen.

Dat we voluit op paardvriendelijkheid blijven inzetten, is het mooiste eerbetoon dat we aan Tom Ryckewaert kunnen geven. Deze editie is voor hem.

Ceo Bram Vandewalle

Medewerkers

Ook opvallend: deze 172ste editie wordt opgedragen aan Tom Ryckewaert (63). De onderhoudsverantwoordelijke van de grasbaan op de hippodroom overleed op 14 juni tijdens een vakantie in Cannes. “Dat we voluit op paardvriendelijkheid blijven inzetten, is het mooiste eerbetoon dat we aan Tom kunnen geven”, zegt ceo Bram Vandewalle. “Deze editie is voor hem. Het was een prachtige dag. De nieuwe initiatieven op Waregem Koerse zijn positief onthaald. Ik dank ook alle medewerkers en de honderd vrijwilligers voor de ongelooflijke inzet.”

6 Volgens de organisatoren waren er meer dan 40.000 toeschouwers.
Henk Deleu Volgens de organisatoren waren er meer dan 40.000 toeschouwers.
6 Mathias Coppens deed mee aan de dubbele sulky Pro-Am Horse Race for Charity.
Henk Deleu Mathias Coppens deed mee aan de dubbele sulky Pro-Am Horse Race for Charity.

40.000 bezoekers

Er namen voor het eerst ook BV’s deel aan Waregem Koerse, zoals Mathias Coppens, die we kennen van het VTM-programma Het Lichaam van Coppens. Hij deed op uitnodiging van het bedrijf De Sutter Naturally mee aan de nieuwe drafren met dubbele sulky Pro-Am Horse Race for Charity (voor goeie doelen). En steunde zo de Mediclowns. “Ik was super enthousiast, zoiets deed ik nog nooit”, vertelt Mathias Coppens. “Geweldig! Eens de koers begon, was het een en al adrenaline. Kicken, man! Genieten! Ik heb vrienden, die bij De Sutter werken. Zij vroegen me om mee te doen. Ik wil volgend jaar weer naar Waregem Koerse komen. Wat een evenement”, aldus Mathias Coppens. Tot slot: volgens sommige bezoekers was er door de hitte minder volk op de hippodroom. Maar dat weerleggen de organisatoren. “We gingen vlot over de 40.000 toeschouwers”, zegt Bram Vandewalle. En helemaal tot slot, voor wie het nog niet weet: de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen werd gewonnen door het Franse paard Calisco De Kerser, met jockey Olivier Jouin en de bekende Franse trainer Patrice Quinton.

6 De betreurde Tom Ryckewaert.
Willy Depraetere De betreurde Tom Ryckewaert.
6 Baron en voorzitter Philippe Casier.
Henk Deleu Baron en voorzitter Philippe Casier.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • GERY VANDEWALLE

    Een miljoen liter? De boeren zullen het graag horen.gery vandewalle

Lees meer