De besmette West-Vlaamse jongeren reisden de voorbije weken naar het Portugese feestparadijs Albufeira. (archieffoto als illustratie)
YouTube De besmette West-Vlaamse jongeren reisden de voorbije weken naar het Portugese feestparadijs Albufeira. (archieffoto als illustratie)

Al minstens 77 West-Vlaamse jongeren besmet na feestvakantie in Portugal

Minstens 77 West-Vlaamse jongeren die tijdens de eerste veertien dagen van september naar het Portugese feestparadijs Albufeira trokken, hebben intussen positief getest op Covid-19. Dat meldt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé woensdag. Onder meer in Waregem, Tielt en Ieper zijn er concentraties van besmette jongeren. Het aantal kan nog oplopen, nog niet alle testresultaten zijn gekend.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De besmette 77 West-Vlaamse jongeren maken deel uit van honderden studenten die sinds begin september een vakantie doorbrachten in Albufeira. Een deel daarvan, 38 om precies te zijn, verbleef daar met de organisatie Summer Bash Jongerenreizen. De anderen reisden op eigen houtje, meestal in kleine groepjes en met eigen vervoer. “Die categorie van jongeren verbleef in huisjes die privaat verhuurd worden waardoor het moeilijk is om hen snel te identificeren en te contacteren”, zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. “Dat is momenteel de grootste uitdaging. De mensen van contacttracing zijn hier al twee dagen intensief mee bezig en ik heb de indruk dat het nu begint te vlotten. Maar we zijn er nog niet. Het ziet ernaar uit dat het aantal besmette jongeren nog zal oplopen.”

Besmettingen voorkomen

Decaluwé is vol lof over de organisatie Summer Bash Jongerenreizen. “Die mensen hebben snel gehandeld en bezorgen ons nieuwe informatie zodra die hen bereikt. Dankzij hun administratie konden de jongeren die met hen reisden snel worden opgespoord. Dat levert niet alleen tijdswinst op maar mogelijk ook minder extra besmettingen in Vlaanderen.” Decaluwé hoopt dat die laatste zoveel mogelijk in de kiem worden gesmoord. “Die teruggekeerde jongeren gaan straks allemaal studeren, in West-Vlaanderen maar ook in andere provincies. Voor dat gebeurt, moeten we weten wie besmet is en wie niet.” Decaluwé lichtte intussen ook diverse hogescholen en universiteiten in over de situatie.

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marnix Coussement

    Eigenlijk de fout van de ouders, wetend dat Corana al terug in opmars is van eind Juli laten ze toch gaan fuiven in Portugal . De meeste hebben zogezegd zich aan de regels gehouden en het was niet om te fuiven, ja als het dat nog gelooft dat zit je met een groot probleem . Ouders verwennen ze tot over hun oren . Aan de fuivende jongeren alvast bedankt voor het medeleven voor de 3 miljoen zwakkere personen in Belgie . Dank zij deze mensen hebben jullie de huidige luxe ( ouderen )

  • Inge Simons

    Wat gaat er van die jeugd komen. Schaam jullie! Arrogantie van de jeugd ten top! Niks respect hebben ze nog!

Lees meer