Winkelcentrum Het Pand kan wel een renovatie gebruiken om meer shoppers te lokken en het winkelen aangenamer te maken.
Foto Deleu Winkelcentrum Het Pand kan wel een renovatie gebruiken om meer shoppers te lokken en het winkelen aangenamer te maken.

Leegstand aanpakken en meer hippe winkels

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WAREGEM

Volgens N-VA/Open Vld staan te veel winkels leeg in Waregem en de kwaliteit kan beter. Ook grote ketens moeten welkom zijn. Veel Waregemnaars trekken nu naar bijvoorbeeld Kortrijk om te winkelen en dat kan anders. Maar klopt dat wel? En wat met de renovatie van Het Pand?

De cijfers spreken voor zich, benadrukken ze bij N-VA/Open Vld. "Twintig procent van de winkels staat leeg, dat is bijna een verdubbeling sinds 2014", zegt lijsttrekker Michiel Vandewalle. "Handelaars doen wel hun best, maar het stadsbestuur pakt de leegstand niet goed aan. Ons centrum en de centra van deelgemeenten worden voorbijgestoken door baanwinkels langs de N43, waar de winkeloppervlakte met 16,6 procent is gestegen tot 45.000 vierkante meter. Dat is het dubbele van het stadscentrum. Waregemnaars trekken massaal naar Kortrijk, waar het aanbod wel vernieuwend en hip is. Stel een voltijdse city manager aan om handelaars te begeleiden die zich hier willen vestigen en boetieks en speciaalzaken te zoeken voor lege panden. Renoveer Het Pand en maak het overdekt zodat het er ook in de herfst en de winter aangenaam winkelen is. Maak er een modern winkel- en belevingsgebied van."


Sp.a wil in Het Pand tot tien procent ruimte voor pop-ups en starters en steunt - net als Groen - een (duurzame) make-over, met inspraak van de bevolking. Volgens Groen begint een gezellige stad met een aantrekkelijke publieke ruimte, autoluwe centrumstraten en een Markt en pleinen met groen.


CD&V-kopman Kurt Vanryckeghem komt met andere cijfers op de proppen. "Er is maar zeven tot acht procent leegstand, niet meer dan elders. Ketens zoals Zara of H&M zijn meer dan welkom, maar het is niet eenvoudig die te overtuigen omdat Waregem eigenlijk niet groot genoeg is en wat tussen Kortrijk en Gent hangt. We gaan Het Pand de komende drie jaar grondig renoveren. In fasen, om de hinder voor handelaars te beperken. We gaan de plannen eind dit jaar voorstellen. We willen Het Pand en de site van het Regenboogstadion beter verbinden. Verder gaan we de dertig parkeerplaatsen op de Markt voor Het Pand schrappen om die groener in te richten. Ook de vernieuwing van de Stormestraat staat gepland, samen met het wegdek van de Stationsstraat." (LPS)

Lees meer