Schepenen Rik Soens en Kristof Chanterie bij de E17, waar de geluidsberm komt.
Foto Petit Schepenen Rik Soens en Kristof Chanterie bij de E17, waar de geluidsberm komt.

Villapark krijgt geluidsberm

OMWONENDEN HALEN NA 30 JAAR SLAG THUIS

Ze hebben er 30 jaar op gewacht, maar de bewoners van het Villapark halen nu alsnog hun slag thuis. Er komt in 2019 een geluidsberm langs de E17, om er de geluidshinder fors terug te dringen.

Het Villapark telt ruim tweehonderd woningen. Bewoners hebben er al veel te lang last van lawaaihinder, veroorzaakt door (zwaar) verkeer dat over de vlakbijgelegen autosnelweg E17 raast. Een reeks metingen, de voorbije jaren uitgevoerd, gaan telkens vlotjes over de 60 decibel. Er is nu eindelijk een doorbraak over de aanleg van een geluidswerende berm van zo'n 600 meter lang, langs de E17 in de richting van Frankrijk, tussen de bruggen in de Galgestraat en de Wortegemseweg, over de autosnelweg. Zo'n gronddam is merkelijk goedkoper dan een geluidsscherm. Het Vlaams Gewest en de stad zijn overeengekomen om er respectievelijk 155.000 en 50.000 euro voor te betalen. "We drukken de prijs door de berm met grondoverschotten van grote bouwwerken te laten aanleggen", zegt schepen van Financiën Rik Soens (CD&V), die het dossier ter harte nam en sterk aandrong bij het Gewest om tot een compromis te komen.

Galgewegel heraanleggen

Het gunnen van een aannemer, die grondoverschotten heeft en die kwijt wil, gebeurt in het voorjaar van 2019. Gevolgd door de aanleg, sterk gefaseerd om de hinder voor de buurt tot een minimum te beperken.


De berm van drie tot vijf meter hoog krijgt een aanplanting in groen. Verwacht wordt dat de lawaaihinder gevoelig zal afnemen. Er komt ook een nieuwe vangrail tussen de autosnelweg E17 en de geluidsberm. De huidige vangrails ter hoogte van de brugpijlers worden verzwaard. Achter de berm komt een vlakke onderhoudsstrook van 2,5 meter breed. En eens de berm helemaal af is, krijgt de Galgewegel een nieuw jasje. "De zware vrachtwagens met aarde rijden namelijk via de Galgewegel naar de werf voor de geluidsberm", legt Rik Soens uit. "De Galgewegel zal dus min of meer kapotgereden worden. Vandaar de keuze om de Galgewegel na voltooiing van de berm netjes heraan te leggen."

Rustiger

De buurtbewoners zijn tevreden, nu het stof van het dossier is geblazen. "We danken Rik Soens omdat hij er zijn tanden in zette", zegt Werner Goemaere in naam van de buurt. "Want de komst van die berm is nodig. Zo waren afgelopen zomer sommige weekends veel te belastend door het massale vakantieverkeer. Je kon gewoon niet buiten in je tuin zitten dan. Het zal hier nu eindelijk wat rustiger worden. Goed ook dat het een groene berm wordt, dat is beter wat het zicht betreft. En de mensen van de Galgewegel zullen ook blij zijn, omdat de heraanleg van hun straat mee in het pakket zit", aldus Goemaere.

Lees meer