2 Rellen na Mars tegen Marrakesh.
Marc Baert Rellen na Mars tegen Marrakesh.

Vrijspraak lonkt voor betoger Mars tegen Marrakesh

Een man die ervan verdacht wordt op de Mars tegen Marrakesh traangas in het gezicht van agenten te hebben gespoten riskeert tien maanden cel. Toch lijkt de kans heel klein dat het zo ver komt. Van het incident zijn er immers geen camerabeelden.

Op 16 december kwam het tot zware rellen na de zogenaamde ‘Mars tegen Marrakesh’. Tientallen betogers geraakten slaags met de ordediensten en vernielden de omgeving rond het Berlaymontgebouw. Eerder kreeg een betoger al een celstraf van negen maanden voor zijn aandeel in de rellen. Een man die in de nasleep van de mars de VRT bedreigde kreeg een werkstraf. Tegen een derde betoger, een 35-jarige man uit Waregem, werd woensdag een celstraf van tien maanden gevorderd. “Hij brak door de linies van de ordediensten en viel een agent aan die de cameraploeg van de politie moest beschermen. Hij spoot met traangas onder de helm recht in de ogen van de agent. Hetzelfde deed hij met een andere agent die toesnelde om zijn collega te helpen”, aldus het parket. De getuigenis van een van de agenten was voor het parket een doorslaggevend element.

2 Rellen na mars tegen Marrakesh.
Marc Baert Rellen na mars tegen Marrakesh.

Gebrek aan beelden

Onvoldoende, aldus de verdediging. “In dit dossier zit geen enkel objectief element. Er zijn geen getuigen verhoord en zelfs mijn cliënt werd niet verhoord. Bovendien zijn er zelfs geen camerabeelden van het beweerde incident”, aldus zijn advocaat Boris Reynaerts. Het is vooral het laatste argument dat het hele dossier ondermijnt. “Ik heb hier al veel dossiers op mijn bord gekregen over uit de hand gelopen betogingen. Dit is echter de allereerste keer dat er geen beelden beschikbaar zijn”, stelde de rechter zich ook vragen bij het gebrek aan beelden.

Hardhandig aangepakt

De verdediging ging nog een stap verder. “Mijn cliënt had traangas dat de politie overvloedig gebruikte in zijn gezicht gekregen. Hij was op een paaltje aan het bekomen toen een Franstalige agent hem sommeerde weg te gaan. Hij begreep echter geen jota van wat hem werd gezegd. Even later werd hij hardhandig vastgegrepen en naar het commissariaat gebracht”, schetste Reynaerts de feiten, “misschien zijn er wel degelijk beelden gemaakt aangezien de beweerde slachtoffers toch net de cameraploeg bewaakten. Misschien staan er op die beelden wel zaken die het verhaal van mijn cliënt dat hij overdreven hardhandig werd aangepakt bevestigen? En misschien worden daarom deze beelden in dit dossier niet gebruikt?” Uitspraak op 23 mei. 

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • chris delanghe

    Als dat zo nog lang duurt gaan we terug naar toestanden uit de Franse revolutie en de bestorming van de politieke bastions in brussel. De rotzooisoep is aan het overkoken. Kwestie van tijd eer de boel grondig ontploft! Mensen zijn dat gedoe intussen spuugzat en totaal gedegouteerd. Beelden? De politie heeft overal beelden van maar gebruiken die blijkbaar enkel zoals het hen uitkomt ...?

  • Katherine Baker

    Zijn ouders zeggen ook altijd dat hij zo'n voorbeeldig ventje is .... Die gewelddadige betogers ? Dat zal iemand anders geweest zijn .... LOL

Lees meer