2 De waterpomp aan de nieuwe ontmoetingsplek in Wellen.
Karolien Coenen De waterpomp aan de nieuwe ontmoetingsplek in Wellen.

‘Loop toch naar de pomp’ is in Wellen geen belediging meer: nieuwe dorpspomp brengt eeuwenoude bron weer aan de oppervlakte

In het Haspengouwse dorpje Wellen krijgt de uitdrukking ‘loop naar de pomp’ opnieuw haar letterlijke betekenis terug. In het centrum van het Wellense Berlingen pronkt er na riolerings- en infrastructuurwerken  een dorpspomp voor bronwater. “Na 30 jaar kunnen de dorpsbewoners opnieuw de laatste verhalen aan de pomp uitwisselen in plaats van op Facebook te posten.”

Berlingen hoort sinds 1977 bij Wellen. Dit pittoreske Haspengouwse boerendorpje telt net geen 200 inwoners. De dorpskerk is toegewijd aan Sint-Agatha, de patrones van de parochie. De Sint-Agathakerk ligt op een heuvel en heeft een gotisch koor uit het begin van de 14de eeuw. Tussen 1851 en 1865 werd de kerk helemaal gerenoveerd, net als in de jaren tussen 1980 en 1984. De Sint-Agathakerk is nu samen met de omgeving ook beschermd als dorpsgezicht. Achter de kerk ligt de Sint-Agathabron, die de bewoners eeuwen lang van water voorzag. De bron dateert uit 1553.

Legende

Volgens de Vlaamse Volksverhalenbank is het water van de bron in de zomer koud en in de winter warm. Op een dag was de mantel van het Sint-Agathabeeld, dat nochtans in de kerk stond, besmeurd. Het beeld zou op eigen beweging tot bij de bron zijn gewandeld, zo zegt de legende. De bron is in de eerste helft van de jaren ‘80 dichtgemaakt. “Het water was besmet en kinderen waren ziek geworden. Eéntje is zelfs in het ziekenhuis beland”, herinneren oude dorpsbewoners zich.”

2 Ontmoetingsplekje aan de kerk in Berlingen. 
Foto : Schepen mobiliteit Kristien Treunen en Schepen openbare werken Johan Cabers en burgemeester Els Robeyns.
Karolien Coenen Ontmoetingsplekje aan de kerk in Berlingen. Foto : Schepen mobiliteit Kristien Treunen en Schepen openbare werken Johan Cabers en burgemeester Els Robeyns.

Petitie

Maar de inwoners van Berlingen misten hun bron en overhandigden in 2007 een petitie aan het gemeentebestuur met de vraag om de eeuwenoude Sint-Agathabron terug in ere te herstellen. De gemeente onderzocht twee mogelijkheden: een bron simuleren met een gesloten circuit met een vergaarbak met een 2.000 liter water van de waterleiding en een elektrische pomp, of de bron opnieuw aanboren. Ze stelden een expert aan  die de tweede mogelijkheid verder onderzocht. “Het centrum Berlingen is vandaag volledig vernieuwd. En zo werd de bron terug naar de oppervlakte gebracht en voorzien van een handpomp, zodat het voor iedereen opnieuw mogelijk is om hier water op te pompen voor eigen gebruik” zegt burgemeester Els Robeyns. “Het is hier een bijzonder mooi plekje. Na 30 jaar kunnen de dorpsbewoners opnieuw de laatste verhalen aan de pomp uitwisselen in plaats van op Facebook te posten. Het sociale bindweefsel van het dorp wordt erdoor versterkt”

Droogte

“Het water is helaas niet drinkbaar. Maar mensen die hun tuintje willen besproeien of het zwembadje voor de kinderen willen vullen kunnen hier terecht. Neen, uiteraard geen landbouwers die hun velden willen besproeien. Ze zouden nogal moeten pompen zeg. Dus wie voortaan in Wellen komt, moet zich niet meteen beledigd voelen als iemand je toeroept, ‘Loop naar de pomp’” lacht de burgemeester.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer