De calvarie op het kerkhof van Wemmel is nu definitief beschermd.
Onroerend Erfgoed De calvarie op het kerkhof van Wemmel is nu definitief beschermd.

Calvarie op kerkhof definitief beschermd als monument

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed, beschermt de calvarie op de begraafplaats van Wemmel definitief als monument.

Vanaf de dertiende eeuw werden er op kerkhoven calvaries opgetrokken. Het zijn meestal levensgrote afbeeldingen van de gekruisigde Christus, soms geflankeerd door de heilige Maria en de heilige Johannes. Hoe dichter begraven bij de calvarie, hoe belangrijker je status in de dorpsgemeenschap.

Laat voorbeeld

“Gemeenten richtten en beheerden vanaf de late negentiende eeuw seculiere, neutrale begraafplaatsen op”, zegt Geert Bourgeois. “Ook daar bleef het een gewoonte om calvaries op te richten. Ook in de geseculariseerde samenleving werd aan deze traditie vastgehouden. De calvarie in Wemmel is een bijzonder laat voorbeeld van die gewoonte. De constructie is artistiek bijzonder uitgewerkt, daarom beschermen we het nu als monument.”

De inwoners van Wemmel schonken de calvarie in 1929. Het indrukwekkend bronzen kruis in neogotische stijl steunt op een sokkel met de afbeelding van de twaalf apostelen. Twaalf graftombes met afwisselend grijze en roze granieten afdekstenen vormen de voet van de calvarie. Hier liet de burgerij van Wemmel zich graag begraven.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer