In Nossegem is het graf van Pieter Braecke voortaan definitief beschermd.
Onroerend Erfgoed In Nossegem is het graf van Pieter Braecke voortaan definitief beschermd.

Drie kunstenaarsgraven en één calvarie definitief beschermd

De calvarie van Wemmel en drie kunstenaarsgraven in Nossegem, Sint-Stevens-Woluwe en Machelen zijn definitief beschermd. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bekendgemaakt.

De calvarie – een levensgrote afbeelding van de twaalf apostelen – werd in 1929 geschonken door de inwoners van Wemmel. Twaalf graftombes met afwisselend grijze en roze granieten afdekstenen vormen de voet van de calvarie. Het was de plek waar de elite van Wemmel zich graag liet begraven. Gezien de geschiedkundige waarde van het monument heeft minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois beslist om het definitief te beschermen.

Hetzelfde gebeurt met drie kunstenaarsgraven uit de regio. Zo genieten de graven van kunstschilder, beeldhouwer en architect Victor Servranckx in Machelen, van beeldhouwer Pieter Braecke in Nossegem en van beeldhouwer Oscar De Clerck in Sint-Stevens-Woluwe een definitieve bescherming. “Onze Vlaamse kunstenaars staan internationaal hoog aangeschreven”, aldus Bourgeois. “De bewaring van hun nagedachtenis gebeurt niet enkel door het tonen van hun kunstwerken maar ook door het bewaren van hun graven.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer