3 Ergotherapeute Laure De Troyer bewondert met bewoonster Liliane Lesy de zonnebloemen die een deur camoufleren.
Lukas Ergotherapeute Laure De Troyer bewondert met bewoonster Liliane Lesy de zonnebloemen die een deur camoufleren.

Ouderen met dementie lopen niet meer weg: grote stickers verstoppen liften, deuren en ramen

In woonzorgcentrum Hestia pakken ze het doolgedrag van ouderen met dementie op een originele manier aan. Ze ‘verstoppen’ er de liften, deuren en ramen met grote stickers waardoor het lijkt alsof het gewoon een straatzicht is. Het systeem lijkt te werken, want de drang om ‘op stap te gaan’ lijkt af te nemen.

Het is een bekend gegeven bij heel wat ouderen die aan dementie lijden dat ze een zeker dool- en dwaalgedrag vertonen. Ook in woonzorgcentrum Hestia stelt de problematiek zich in de twee beschermde afdelingen Hooghuis en Dorekesveld waar zo’n 70 mensen verblijven. Ze stonden dikwijls klaar om te vertrekken als ze personeelsleden of bezoekers de lift zagen nemen.

Deuren bestickeren

Laure De Troyer, ergotherapeute en referentiepersoon dementie en haar collega Elke Verbestel komen nu met een creatieve oplossing op de proppen. Ze bestickeren liften, deuren en ramen, zodat ze eruit zien als een ‘gewone’ straat. Er zijn ook zonnebloemen tegen een gevel en zelfs een weide met grazende koeien te zien.

“Dit bestaat eigenlijk al lang binnen de omgevingszorg, maar dan vooral in Nederland”, legt Laure uit. “Hier wordt het weinig gedaan, omdat het nogal duur is en omdat niet bewezen is of het werkt. De meest gebruikte stickers zijn dan nog boeken maar daar raken bewoners ook door gefrustreerd, want dan willen ze een boek nemen en dat lukt uiteraard niet. Daarom hebben wij gekozen voor stickers die het straatbeeld weergeven, gebaseerd op het Nederlands model.”

3 De lift ziet er uit als een typische huisgevel.
Lukas De lift ziet er uit als een typische huisgevel.

Een bizar gezicht, maar de logica erachter lijkt te kloppen. “Het zien van die lift gaf sommige bewoners het idee van ‘Moet ik ook niet ergens naartoe?’ of ‘Moet ik ook niet naar huis?’. Nu zien ze enkel een straatzicht en dat neemt die drang weg. Ze zijn heel rustig geworden. Ik durf zelfs al zeggen ‘Salut, tot morgen’ als ik ‘s avonds vertrek zonder dat ik bang hoef zijn dat ze achter me aan komen. Dat waagde ik vroeger niet.”

Geen trigger meer

Alle drie de liften zijn onder handen genomen en ook twee ramen op de gang zijn bestickerd net als drie deuren. “Het is een ‘trigger’ die weggehaald wordt. Nu zien ze een straat waar ze langs kunnen lopen zonder dat ze dat raam willen openen. Binnenkort gaan we ook nog straatnaamborden plaatsen. We willen hen het gevoel geven van ‘Hier woon ik’.”

3 Een deur geeft een blik op een wei vol met grazende koeien.
Lukas Een deur geeft een blik op een wei vol met grazende koeien.

Fluitende vogels

Na een maand blijkt het effect van de stickers zeer positief. “Ze herkennen de liften niet meer als lift dankzij de camouflage. Al blijft bij sommigen de drang om weg te gaan erin zitten. Het is dan ook een van de meest inherente kenmerken van dementie. Binnenkort komt er ook nog nieuw meubilair om de huiselijke sfeer te benadrukken en krijgen de gangen een schilderbeurt. Er is ook al een binnentuin. En binnenkort voorzien we in de gang vogelgeluiden in het plafond met daarbij een bankje. Een plekje om tot rust te komen.”

Voor de andere afdelingen zijn de ingrepen niet aan de orde. “Integendeel, hier gaan we de liften accentueren met felle kleuren. Het is belangrijk dat zij die wel gebruiken en eens naar buiten gaan om een wandelingetje te maken.”

Het totaal kostenplaatje voor de bestickering kwam op ongeveer 3.500 euro.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Céline Vanneste

    Goedkoop en effectief! Zo'n oplossingen moeten snel veralgemeend worden. Knap bedacht!

Lees meer