Organisatoren (vlnr) Gaëtan De Korte, David Van Den Bossche en Rudi Dejonghe samen met de eigenaars van het perceel, Christophe Debeuf en 'Joske' Durnez bij de plek waar het EK-dorp en de zomerbar komen.
Maxime Petit Organisatoren (vlnr) Gaëtan De Korte, David Van Den Bossche en Rudi Dejonghe samen met de eigenaars van het perceel, Christophe Debeuf en 'Joske' Durnez bij de plek waar het EK-dorp en de zomerbar komen.

Eerste EK-dorp met zomerbar in de regio: “Bij de grote wedstrijden mikken we op 1000 man!”

De Koelenberg langs de drukke Ieperstraat (N8) in Geluwe ziet er nu nog uit als een rustige weide, maar dat zal deze zomer anders zijn. Van 12 juni tot 12 juli vormt het het décor voor het eerste EK-dorp mét zomerbar in de streek. De organisatoren zien het groot: “We voorzien ook optredens en dj’s. De toegang wordt gratis en we mikken op alle leeftijden. Elke zondag ligt de focus op families.”

“Ik liep al eventjes rond met het idee om een EK-dorp en zomerbar uit te baten”, vertelt Rudi Dejonghe uit Wervik. “Ik ben de zanger en dj van het groepje Alex, Rudi & Ilse. Toen we op een bepaalde dag voor een verjaardagsfeest gingen optreden bij Joske van 't Hobbygaperke - hier vlakbij in de Ieperstraat - ontdekte ik het ideale perceel. Het ligt langs de Ieperstraat, op het kruispunt met de Stokstraat en Oude Hondstraat.”  

“Ik wilde meteen weten wie daarvan de eigenaar was, en al snel bleek het om Joske en haar echtgenoot te gaan. Wat een toeval!” vertelt een enthousiaste Dejonghe. “Ik kon zo’n evenement echter niet alleen aan, en ging op zoek naar partners. Die vond ik bij dj Gaetan uit Wervik en zelfstandig vloerder David Van Den Bossche uit Zonnebeke. Die laatste is een vriend van vroeger.”

Groot scherm

Ondertussen heeft het schepencollege het plan al goedgekeurd en gaf ook de VRT haar akkoord om de wedstrijden er op een groot scherm uit te zenden. “Nu zijn we op zoek naar sponsors en verenigingen uit Geluwe en de regio, om te komen helpen met de uitbating van het ‘dorp’”, vertelt de organisator. “Deze zoektocht loopt verbazend vlot, maar er mogen er nog altijd bij.” (lacht)

“Er zijn diverse formules. Verenigingen die komen helpen, gaan we financieel een duwtje in de rug geven. We zijn van plan de verenigingen aan te schrijven, maar ze mogen ons ook zelf contacteren”, gaat Dejonghe verder. 

“We hebben een groot terrein ter beschikking. Als de Rode Duivels spelen, dan mikken we op een capaciteit van 1000 man”, vertelt Gaëtan. “Als het gaat om een ‘kalmere’ wedstrijd, gaan we niet het hele terrein benutten. Er komt ook een deel parking op de locatie, en misschien voorzien we zelfs een shuttle voor de bezoekers. Die optie zijn we nog aan het bekijken.”

Een goed contact met de buren is voor de organisatoren ook belangrijk, maar heel veel huizen staan er niet. “Ik ben bij iedereen in de buurt gaan aanbellen”, vertelt Rudi. “Ik kreeg geen enkele negatieve reactie. Er waren er wel wat die uit de lucht kwamen vallen toen ze hoorden over ons idee.”

Later gaan we kunnen zeggen dat we een EK-dorp hebben geopend in het jaar dat de Rode Duivels het EK wonnen!

Rudi Dejonghe, organisator

Grote ambities

“Niet alles draait om voetbal. We zullen ook optredens en dj’s voorzien”, vertellen de organisatoren. “We mikken echt op alle leeftijden. Op zondagnamiddag zal de focus liggen op families. Voor de kinderen voorzien we dan animatie, voetbalattracties en springkastelen. In de namiddag gaan we ook pannenkoeken, wafels en ijsjes serveren. De kinderen kunnen zich ook laten grimeren. Er komt een frituur en we voorzien ook een tent.” 

Hoe langer de Rode Duivels op het EK meedraaien, en hoe mooier het weer is, des te beter voor het EK-dorp en de zomerbar. “Inderdaad twee zéér belangrijke factoren”, benadrukt Rudi. “We staan voor een hele uitdaging, met wat onzekere factoren, maar we gaan later kunnen zeggen dat we het gedurfd hebben om een EK-dorp en zomerbar te openen in het jaar dat de Rode Duivels het EK wonnen. We hopen hiermee geschiedenis te schrijven.” (lacht) 

Promotie maken de organisatoren via Facebook, maar binnenkort komen er ook flyers. “Wanneer de Rode Duivels spelen, krijgen de eerste vijfhonderd bezoekers ook gratis een leuk gadget”, verklapt Rudi. “En wie ons liket op Facebook, maakt kans op een volledige officiële outfit van de Rode Duivels.” 

Het EK-dorp en de zomerbar zullen elke dag van 14 uur tot 1 uur open zijn. Vrijdag 12 juni opent de match Italië-Turkije de zomer en wordt een optreden van Alex, Rudi & Ilse voorzien. De volgende dag om 21 uur spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd in de groepsfase. Andere matchen van de Rode Duivels in de groepsfase zijn op donderdag 18 juni om 18 uur tegen Denemarken en maandag 22 juni om 21 uur tegen Finland.

Meer informatie vind je op de Facebookpagina

Lees meer