8 Gerard Ghesquière klinkt op nog vele jaren.
Maxime Petit Gerard Ghesquière klinkt op nog vele jaren.

Gerard Ghesquière viert honderdste verjaardag: “Graag gezien, heel sociaal en altijd in voor een grapje”

Gerard Ghesquière heeft donderdagnamiddag zijn honderdste verjaardag gevierd in dagcentrum De Brug in Wervik. De eeuweling werd er gehuldigd door het stadspersoneel en door directie en personeel van De Brug. Hij is de vader van Pierre, Roland en Luc en heeft daarnaast zes kleinkinderen, twaalf achterkleinkinderen en één achterachterkleinkind. 

Gerard was de jongste in een kroostrijk gezin van negen kinderen. Twee broers heeft hij nooit gekend, want ze overleden in hun eerste levensjaar. Samen met zijn zes zussen en ouders woonde hij in de Busbekestraat, in de Leievallei. “Tot mijn achtste ging ik naar school in Bousbecque, in Noord-Frankrijk. We moesten met een overzetboot de Leie over. Nadien ging ik tot mijn veertiende naar school bij de Broeders Maristen in de Magdalenastraat. Om daarna thuis te blijven helpen op de boerderij van mijn ouders.”

8 Gerard kreeg van het personeel van het dagcentrum een dekentje met foto's van hem cadeau
Maxime Petit Gerard kreeg van het personeel van het dagcentrum een dekentje met foto's van hem cadeau

Stroper

En daar is hij altijd gebleven. Tijdens de oorlogsjaren zat Gerard bij het verzet. In 1947 trouwde hij met Jeanne Lemahieu. “Dagelijks werden de koeien gemolken en maakten jullie kilo’s boter van de melk”, zei burgemeester Youro Casier (sp.a) tijdens de huldiging. “De boter verkochten jullie dan thuis of aan de deur. Als echte Wervikaan kweekten jullie uiteraard ook tabak. Maar daarnaast was je ook een grote liefhebber van bijen, duiven, Engelse hanen en vinken. Wat ook geen geheim was, is dat je een duchtige stroper was.”

Ze hebben het in De Brug geweten als je er bent. Veel stille momenten zijn er dan niet. Je weet iedereen steeds te animeren met allerlei weetjes over de natuur

Burgemeester Youro Casier

Negen jaar geleden overleed zijn echtgenote. Gerard kon thuis blijven wonen dankzij de hulp van zijn zonen. Tot aan zijn negentigste reed hij nog met de auto. Sinds vijf jaar komt hij twee keer per week op dinsdag en donderdag naar het dagcentrum. “Ze hebben het in De Brug geweten als je er bent”, lacht de burgemeester. “Veel stille momenten zijn er dan niet. Je weet iedereen steeds te animeren met allerlei weetjes over de natuur, de bijen en andere dieren, de gewassen en ga zo maar verder. Je blijft dan ook een echte buitenmens, boer in hart en ziel, je leeft mee met alle seizoenen. Eens je begint te vertellen, ben je niet meer te stoppen. Gerard, je bent een graag gezien persoon, heel sociaal en aangenaam in de omgang en altijd in voor een grapje. Steeds met de glimlach.”

8 Gerard tekent hij het gulden boek van de stad Wervik.
Maxime Petit Gerard tekent hij het gulden boek van de stad Wervik.
8 Groepsfoto met familie, stadsbestuur en personeel van De Brug.
Maxime Petit Groepsfoto met familie, stadsbestuur en personeel van De Brug.
8 Gerard kreeg ook de krant van honderd jaar geleden cadeau.
Maxime Petit Gerard kreeg ook de krant van honderd jaar geleden cadeau.
8 Voor de gelegenheid werd hij in een versierde auto naar het dagcentrum gebracht.
Maxime Petit Voor de gelegenheid werd hij in een versierde auto naar het dagcentrum gebracht.
8 Burgemeester Youro Casier spreekt de jarige toe.
Maxime Petit Burgemeester Youro Casier spreekt de jarige toe.
8 Gerard Ghesquière vertelt graag.
Maxime Petit Gerard Ghesquière vertelt graag.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • adrien beyls

    Proficiat Gerard. Gelukwensen ook voor Pierre en Luc en de ganse familie.

Lees meer