De hulpdiensten aan het bedrijf waar het ongeval gebeurde.
Foto JVK De hulpdiensten aan het bedrijf waar het ongeval gebeurde.

Landbouwbedrijf krijgt 18.000 euro boete voor arbeidsongeval met 15-jarige jobstudent

Een landbouwbedrijf uit Wervik is in de Brugse rechtbank veroordeeld voor een arbeidsongeval met een 15-jarige jobstudent. De jongeman uit Wervik raakte vier jaar geleden zwaargewond toen hij met zijn hand kwam vast te zitten in een droogmachine voor aardappelen.

Het ongeval dateert van 25 augustus 2015, maar kwam pas vorige maand voor de rechtbank in Brugge. De toen 15-jarige Y.D. uit Wervik was als jobstudent aan de slag in aardappelboerderij De Stoppeleire in de Ieperstraat in Wervik. Hij werd met zijn linkerhand gegrepen door de aardappeldroogmachine en kwam klem te zitten. “Zijn spieren werden zwaar geraakt, zodat hij vandaag zijn duim en pink niet meer bij elkaar kan brengen”, pleitte zijn advocaat. “Hij was bevriend met de landbouwer en zijn gezin, maar die hebben misbruik van hem gemaakt. Plots was het ongeval de schuld van mijn cliënt, terwijl hij zich uit de naad heeft gewerkt voor het bedrijf.” 

De landbouwer gebruikte de droogmachine al twintig jaar. De beschermende delen van de machine waren niet afgeschermd en bovendien bleek er volgens het arbeidsauditoraat geen risicoanalyse te zijn gebeurd. “Mijn cliënt kocht de machine in 1994 bij een specialist en ging er vanuit dat alles in orde was. Hij werd bovendien nooit op gewezen dat hij een risicoanalyse moest uitvoeren”, stelde de advocate van het landbouwbedrijf.

De rechter legde De Stoppeleire 18.000 euro boete op, waarvan 4.500 effectief. Aan het slachtoffer moet het bedrijf bijna 20.000 euro schadevergoeding betalen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer