Een toekomstbeeld van het nieuwe gemeenschapscentrum in Geluwe.
Luc Vanthuyne Een toekomstbeeld van het nieuwe gemeenschapscentrum in Geluwe.

Liefst 7,7 miljoen euro voor nieuw GC in Wervikstraat

Het dossier voor het GC Geluwe komt dinsdagavond voor de zoveelste keer op de gemeenteraad in Wervik. De raming voor het aangepast ontwerp bedraagt nu maar liefst 7,7 miljoen euro. “We hebben bij dat hoog bedrag onze bedenkingen”, zegt voormalig schepen van Cultuur Sanne Vantomme (N-VA).

Het ontwerp is door ontwerper NoAarchitecten uit Brugge en Brussel helemaal herwerkt, nadat werd beslist om de bibliotheek op de huidige locatie in de Jeruzalemstraat te behouden.

De kostprijs van de nieuwbouw in de Wervikstraat werd eerst geraamd op 5.899.396,75 euro, ereloon niet inbegrepen. De ontwerper kwam naar verluidt eerst uit op meer dan 7 miljoen euro en zo draait het nu uiteindelijk ook uit.

“Het budget voor de nieuwbouw was altijd een gevoelig punt. Het is een gigantisch zwaar dossier voor een kleine stad als Wervik. Ik vrees dat er om financiële redenen andere projecten gaan moeten sneuvelen. Het GC Geluwe vind ik een heel mooi project. Er is in Geluwe heel veel nood aan een degelijk concept. De ontwerper heeft altijd beweerd dat het budget te laag was volgens het concept en het verlanglijstje dat de stad aandiende.”

De denkpiste om de bib te verhuizen naar de Wervikstraat is dus weggevallen. De plannen met jeugdhuis de Jukte, de polyvalente zaal, de schouwburg met vaste zittribune en de teken- en muziekacademie met leslokalen zijn gebleven. Omwille van het herwerkt ontwerp moet een nieuwe bouwvergunning worden aangevraagd.

Volgens de ontvangen planning zal NoAarchitecten tegen begin december klaar zijn met de aanbestedingsdocumenten. Deze zouden dan op de gemeenteraad van 17 december geagendeerd worden ter goedkeuring. De ontwerper zal dan gevraagd worden om de plannen, bestekken en meetstaten toe te lichten.

Het dossier sleept al lang aan. De eerste informatievergadering aan de inwoners en verenigingen door het architectenbureau dateert ondertussen al van december 2015.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer