Sofie Lemaire wil ‘Meer vrouw op straat’ en lanceerde in februari haar campagne.
Canvas Sofie Lemaire wil ‘Meer vrouw op straat’ en lanceerde in februari haar campagne.

N-VA wil meer vrouwelijke straatnamen in Wervik

Als het van de oppositiepartij N-VA afhangt, komen er in Wervik meer vrouwelijke straatnamen. “In Wervik zijn er 208 straten waarvan er zesentwintig verwijzen naar een man”, weet Sanne Vantomme. “In amper drie straten wordt verwezen naar een vrouw: Magdalenastraat, Vrouwstraat en Grauwe Zusterstraat. Dat kan beter. Voorwaarde is wel dat de vrouwelijke namen cultuurhistorisch waardevol zijn.”

“Radio- en televisiepresentatrice Sofie Lemaire bond in februari de kat de bel aan tijdens haar programma. Ondertussen schaarden al acht steden zich achter haar oproep. Ondertussen zijn er al meer dan veertig vrouwelijke straatnamen bijgekomen. Sofie heeft nauwe banden met onze stad en kent Wervik heel goed”, gaat Vantomme verder.

“Dat er weinig vrouwelijke straatnamen zijn, heeft te maken met het feit dat de geschiedenis jammer genoeg vooral gekleurd is door mannen”, reageert schepen Bart Pynket (stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project). “Sowieso geeft de commissie advies en neemt de gemeenteraad het eindbesluit.”

De gemeenteraad keurde de samenstelling van de nieuwe straatnamencommissie goed. Naast iemand van elke politieke fractie is daarin ook plaats voor vier deskundigen. De namen moeten nog ingevuld worden. De commissie geeft aan de gemeenteraad advies in verband met de toekenningen van de straatnamen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer