11 In Zoerle-Parwijs werden de kinderen naar de Zoerla gebracht.
Peter Vanderveken In Zoerle-Parwijs werden de kinderen naar de Zoerla gebracht.

20.000 leerlingen geëvacueerd na bommelding

Een dreigbrief die een bomontploffing in een school in Westerlo, Diest of Aarschot aankondigde heeft woensdagvoormiddag geleid tot een grootschalige evacuatie van alle leerlingen in die gemeenten. Zo’n 20.000 scholieren, waarvan 6.000 in Westerlo, uit lagere en middelbare scholen werden geëvacueerd, voornamelijk naar naburige sporthallen. Uiteindelijk bleek het om vals alarm te gaan, want de politie kon nergens een bom vinden.

In de nacht van dinsdag op woensdag hing een onbekende persoon een dreigbrief op aan de inkomhal van Veiligheidscentrum de Marly aan De Merodedreef. Daarin stond dat een bom in een school in Westerlo, Diest of Aarschot om 10 uur tot ontploffing zou komen. Na vondst van de brief werd meteen overgegaan tot de evacuatie van alle leerlingen in de drie gemeenten. “Aangezien het briefje hier was aangetroffen, hadden we het vermoeden dat het om één van de scholen in het centrum zou kunnen gaan, maar we hebben het zekere voor het onzekere genomen en iedereen geëvacueerd. Dat is allemaal goed verlopen, want de scholen kennen hun vaste evacuatieplaatsen”, zegt burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V).

11 In Zoerle-Parwijs werden de kinderen naar de Zoerla gebracht.
Peter Vanderveken In Zoerle-Parwijs werden de kinderen naar de Zoerla gebracht.
11 De politie was ook aanwezig aan het Sportpark De Beeltjens.
Peter Vanderveken De politie was ook aanwezig aan het Sportpark De Beeltjens.
11 De leerlingen van Sint-Lambertus werden geëvacueerd naar de sporthal van de Beeltjens.
Wouter Demuynck De leerlingen van Sint-Lambertus werden geëvacueerd naar de sporthal van de Beeltjens.

Geen bom gevonden

De terrorisme-afdeling van de Federale Gerechtelijke Politie kwam ter plaatse om een sweeping in alle schoolgebouwen te doen met behulp van explosievenhonden, maar zij konden niets vinden. Rond 14 uur werden alle scholen daarop weer vrijgegeven. De dader werd wellicht gefilmd aan de inkomhal, maar een verdachte is nog niet in het vizier. “Het onderzoek wordt intensief verdergezet”, klinkt het bij het parket. Er bleek ook brandstof te zijn gegoten tegen de gevel van het veiligheidscentrum. “Binnen hing een vreemde geur. We hebben metingen uitgevoerd, maar daaruit bleek dat er geen gevaar was”, aldus majoor Eddy Goossens van brandweerzone Kempen. Er wordt onderzocht of er tussen die incidenten een link is.

Als de dader gevat wordt, kijkt die aan tegen een fikse straf. Een meerderjarige riskeert een gevangenisstraf tot twee jaar, een werkstraf en een boete. Daarbovenop kunnen alle kosten van de politie-inzet ten gevolge van de ontruiming verhaald worden op de bommelder. Recent kreeg een student die verscheidene valse bommeldingen in Brussel pleegde nog te horen dat hij een schadevergoeding van 380.000 euro moet ophoesten. Minderjarigen verschijnen voor de jeugdrechter, die beslist welke maatregelen genomen moeten worden.

11 In Zoerle-Parwijs werden de kinderen naar de Zoerla gebracht.
Peter Vanderveken In Zoerle-Parwijs werden de kinderen naar de Zoerla gebracht.
11 De directie van de SILA-scholen in gesprek met de politie.
Peter Vanderveken De directie van de SILA-scholen in gesprek met de politie.
11 Enkele leerlingen hadden zich net woensdag verkleed in een Romein voor de les Latijn.
Peter Vanderveken Enkele leerlingen hadden zich net woensdag verkleed in een Romein voor de les Latijn.

Geëvacueerd zonder problemen

“Als de bommelder een minderjarige blijkt te zijn, kunnen de ouders, als zij een familiale verzekering afsloten, daarop een beroep doen om de kosten en schadevergoedingen te betalen”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia, de koepel van verzekeraars. “Dat kan ook als het om een geestesgestoorde gaat. Hoe hoog het plafond ligt, hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. Bij een gewone meerderjarige gaat men altijd uit van een opzettelijke daad en komt de verzekering niet tussen.”

De leerlingen werden vooral naar sporthallen geëvacueerd. Zo werden de scholieren van de bovenschool van Sint-Lambertus opgevangen in de sporthal van de Beeltjens, leerlingen van basisschool De Springplank konden terecht in de Zoerla. Die evacuaties verliepen telkens zonder problemen. “Aan de leerlingen hebben we het aangekondigd als een serieuze evacuatie-oefening”, zegt Hilde Heynickx van de Vrije Sint-Lambertusscholen. “We hebben eerst alle leerlingen geteld en zijn dan afgezakt naar de sporthal van De Beeltjens. Zulke oefeningen doen we geregeld, al blijven we dan wel op de speelplaats. De leerlingen zijn er dus wel mee vertrouwd. Alles is rustig verlopen en niemand was in paniek.”

11 Hilde Heynickx van de bovenschool van Sint-Lambertus.
Peter Vanderveken Hilde Heynickx van de bovenschool van Sint-Lambertus.
11 De 750 leerlingen en de eerste ploeg van KVC Westerlo zongen samen 'En Allemaal Samen'.
KVC Westerlo De 750 leerlingen en de eerste ploeg van KVC Westerlo zongen samen 'En Allemaal Samen'.

Opvang in 't Kuipje

Bij de leerlingen was er weinig tot geen ongerustheid, maar op sociale media spraken enkele ouders wel over een gebrek aan communicatie. “Via de scholen zullen we nog goede communicatie voeren naar de ouders toe. Daar waren enkele opmerkingen over, maar onze prioriteit was op dat ogenblik de veiligheid van de kinderen”, vervolgt burgemeester Van Hirtum. “Als leerlingen of leerkrachten door dit voorval aangedaan zijn, voorzien we nazorg via het CLB. Ik denk ook dat het goed is om hierover nog een debriefing te houden om na te denken over de verzamelplaatsen en eventuele minpunten, want het was een leerrijke ervaring voor iedereen.” Voor zo’n 750 leerlingen zorgde de evacuatie zelfs nog voor een leuke bijkomstigheid. Zij werden opgevangen in ‘t Kuipje, het stadion van KVC Westerlo. Daar stonden alle spelers van de A-kern de jongeren te woord en zongen ze samen de clubleuze ‘En Allemaal Samen’.

Leerlingen van de middenscholen en bovenschool van Sint-Lambertus konden in de loop van woensdagavond hun spullen ophalen. Donderdagochtend wordt het normale lesprogramma weer hervat, al zullen er in de middenscholen geen toetsen worden afgenomen of taken worden opgehaald.

11 De leerlingen van Sint-Lambertus werden geëvacueerd naar de sporthal van de Beeltjens.
Peter Vanderveken De leerlingen van Sint-Lambertus werden geëvacueerd naar de sporthal van de Beeltjens.
11 De leerlingen van Sint-Lambertus werden geëvacueerd naar de sporthal van de Beeltjens.
Wouter Demuynck De leerlingen van Sint-Lambertus werden geëvacueerd naar de sporthal van de Beeltjens.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer