De vestiging van DAF Trucks in Oevel (Westerlo).
Peter Vanderveken De vestiging van DAF Trucks in Oevel (Westerlo).

350 jobs op de tocht bij DAF Trucks, waarvan 150 in Westerlo

Bij vrachtwagenbouwer DAF Trucks zullen in de vestiging in Oevel (Westerlo) 150 jobs, allen interimcontracten, verdwijnen omdat de productie van trucks in Eindhoven en in het Britse Leyland vanaf 13 mei verlaagd zal worden van 240 naar 225 voertuigen per dag. In Eindhoven verdwijnen er 200 jobs.

In maart werd al aangekondigd dat de productie in de fabriek van Eindhoven en het Britse Leyland tegen 29 april zou verlaagd worden van 254 naar 240 trucks per dag, namelijk 212 in Eindhoven en 28 in Leyland. Als reden werd aangehaald dat de truckmarkt dit jaar minder groot wordt ingeschat als vorig jaar en dat de markt over z’n hoogtepunt heen is. Door die productieverlaging zouden zo’n 60 à 90 interimjobs eind april verdwijnen in de fabriek in Oevel (Westerlo), waar de assen en cabines van de vrachtwagens vervaardigd worden.

Toch is het niet die verlaging die ervoor zorgt dat er jobs zullen verdwijnen - na de eerste aankondiging volgde immers al snel een tweede dat de productie nog meer verlaagd zou worden. “Bij de eerste verlaging werd er gezegd dat zo'n 60 à 90 jobs zouden verdwijnen, maar intussen waren er onder meer nogal wat zieken waardoor we dat aantal hebben kunnen reduceren zodat er eindelijk geen jobs zouden verdwijnen”, zegt Davy Baelus, hoofdafgevaardigde voor ACV bij DAF. “Vandaag (dinsdag, red.) werd dan aangekondigd dat de producatie vanaf 13 mei verder zou zakken, van 240 naar 225 trucks per dag. Er wordt geschat dat dat in Westerlo een impact heeft van ongeveer 150 jobs die verdwijnen. We gaan er bovendien nu wel van uit dat we dat aantal niet zullen kunnen reduceren tot 0.”

Door de productieverlaging van de CF- en XF-trucks zullen er vanaf 13 mei 197 trucks per dag in Eindhoven van de band rollen en 28 in Leyland. De tweede productieverlaging komt evenwel niet als een verrassing. “De directie had al gezegd dat de eerder aangekondigde verlaging wellicht niet voldoende zou zijn en dat er nog iets zou volgen. Dit komt dus niet onverwachts, ook het aantal ligt eigenlijk binnen de verwachtingen. Uiteraard gaan we wel proberen zoveel mogelijk mensen aan boord te houden. De zomerperiode komt eraan, dus we gaan ervoor zorgen dat iedereen ruimschoots zijn verlof kan pakken. Mogelijk kunnen we ook wat opvangen met tijdelijke werkloosheid.” Bovendien is er afgesproken dat de interimmers die moeten vertrekken hun anciënniteit zullen behouden. Na één jaar als interimmer wordt er immers overgeschakeld naar een tijdelijk contract.

De reden voor de nieuwe productieverlaging blijft ongewijzigd. “De truckmarkt zit in onzekere tijden - bijkomende redenen werden er niet meer geformuleerd. Over verdere verlagingen is niets gezegd. Ik ga ervan uit dat ze gaan proberen om dit zo lang mogelijk te houden. DAF heeft nog altijd als doelstelling om het marktaandeel zo hoog mogelijk te houden.”

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Maarten Dokter-van Der Beek

    Heb 11 jaar geleden ook afscheid moeten nemen bij DAF vanwege een herstructurering. Het is constant aanwerven, afdanken, aanwerven, afdanken. Ergens moet het ook ophouden, want ik snap niet waar men al die vrachtwagens laat. DAF, Scania, Renault, Volvo, Mercedes, MAN.

  • Serge Aernoudt

    Zo goed gaat het met onze economie. Een korte opflakkering en we glijden bliksemsnel weer naar af. Jobs, jobs, jobs is al zeker geen verkiezingsslogan meer.

Lees meer