Het slachthuis in Oevel.
Vanderveken Het slachthuis in Oevel.

Buurtbewoners blijven ongerust over geurhinder van slachthuis Sus Campiniae

In De Biehal in Oevel (Westerlo) gaf de directie van het slachthuis Sus Campiniae donderdagavond tekst en uitleg over haar nieuwe aanvraag voor een omgevingvergunning. Die aanvraag gaat gepaard met investeringen om de geurhinder zoveel mogelijk te beperken. Actiecomité ‘Oevel zonder slachthuis’ vindt de investeringen positief, maar uit anderzijds zijn twijfels of de garanties rond geurhinder wel gehaald zullen worden.

Op 18 februari vroeg Sus Campiniae opnieuw een omgevingsvergunning aan bij de provincie voor de exploitatie van het slachthuis, nadat in 2018 hun vergunning, na vernietiging door de Raad van State, ook door toenmalig Vlaams minister Joke Schauvliege geweigerd werd. In de aanvraag stelt het bedrijf ook extra investeringen voor om de geurhinder met extra biofilters en luchtwassers te beperken en om een nieuwe toegangsweg aan te leggen op het bedrijventerrein zelf zodat niet al het verkeer langs het kerkhof moet. Die weg zal ook groenbuffer krijgen om de sereniteit van het kerkhof te bewaren.

“Op  basis van de adviezen en aanbevelingen van de milieudeskundigen hebben wij beslist om grote, bijkomende investeringen te doen”, stellen Dirk Nelen en Dany Cornelis van Sus Campiniae. “Wij zijn en blijven ervan overtuigd dat Sus Campiniae thuishoort op dit industrieterrein. Het industrieterrein huisvest zware chemische bedrijven en is bovendien een Seveso-bedrijventerrein, wat wil zeggen dat er zelfs bedrijven mogen gevestigd zijn die gevaarlijke stoffen produceren, wat wij niet doen. Met de tewerkstelling van meer dan 100 medewerkers, en bijkomende indirecte tewerkstelling, leveren we ook een positieve bijdrage aan de lokale economie.”

Vragenuurtje

Na de uitleg van de directie volgde nog een vragenuurtje met de buurtbewoners. Vooral over de geurhinder waren er nog tal van vragen. “Men gaf toe dat er geurhinder is in de huidige toestand, omdat ze hun berekeningen indertijd gemaakt hebben op basis van theoretische modellen. Nu hebben ze nieuwe berekeningen gemaakt op basis van metingen, die ervoor zouden moeten zorgen dat ze de geurhinder onder controle hebben”, zegt raadslid Frans De Cock (Open&Positief Westerlo) namens actiecomité ‘Oevel zonder slachthuis’. “Nu garanderen ze dat er slechts 2% van de tijd geurhinder zal zijn, maar dat beloofden ze bij de vorige infovergadering ook al en dat werd in de praktijk niet gehaald. Met een tekening liet het bedrijf zien dat het dorp van Oevel bespaard zou blijven van een geurpluim, maar ze hebben alles berekend met westenwinden terwijl nu uit het weerstation blijkt dat er een wijziging is in het windpatroon met meer noordoostenwind, waardoor de pluim dus wel richting het dorp zou waaien.”

Ondanks de beloofde investeringen zijn er dus nog zorgen om de geurhinder. “De investeringen zijn zeker positief te noemen, maar de angst bij de mensen leeft nog. De effecten van die investeringen moeten we ook nog afwachten”, besluit De Cock.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 14 mei. Begin augustus wordt de beslissing van de deputatie verwacht.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer