6 Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en president-directeur Harry Wolters op de site waar de nieuwe cabinefabriek komt.
Peter Vanderveken Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en president-directeur Harry Wolters op de site waar de nieuwe cabinefabriek komt.

DAF Trucks investeert 200 miljoen in gloednieuwe cabinefabriek: productiecapiciteit stijgt met 45 procent

Vrachtwagenbouwer DAF Trucks gaat 200 miljoen euro investeren in de vestiging in Oevel (Westerlo) voor de bouw van een gloednieuwe cabinefabriek. Het bedrijf gaat zo bijna dubbel zoveel cabines per dag - zo’n 300 stuks - in een tweeploegendienst kunnen produceren. Op de site is de bouw inmiddels gestart, binnen twee jaar moeten de werken afgerond zijn.

DAF opende in 1966 zijn fabriek in Oevel (Westerlo). Men ging er van start met de bouw van de cabines van de trucks en begin jaren zeventig kwamen daar ook nog de assen bij. Op dit moment leveren 2.800 medewerkers de assen en cabines voor de trucks in het zware en middelzware segment, die van de productielijn komen in Eindhoven en Leyland (Verenigd Koninkrijk). De vrachtwagenbouwer kan inmiddels mooie adelbrieven voorleggen. In Europa is DAF het op één na grootste truckmerk en is het marktleider in het trekker-segment. Die leidende positie wil het bedrijf niet uit handen geven en daarom investeert het 200 miljoen euro in zijn cabinefabriek.

6 Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaf een toespraak bij de aankondiging van de investering.
Peter Vanderveken Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaf een toespraak bij de aankondiging van de investering.

Werkzekerheid

Dankzij die investering stijgt de productiecapaciteit van de cabinefabriek met 45%, wat zal resulteren in de productie van 300 cabines per dag in een tweeploegendienst. “Met deze investering brengen we de productie en eindafvaardiging van cabines op hetzelfde niveau als dat van de cabinelakstraat, die in 2017 operationeel werd en in staat is om 300 cabines per dag te lakken”, zegt president-directeur Harry Wolters. “Dat betekent dat de langdurige werkgelegenheid hier in Westerlo wordt zekergesteld.”

130 robots

De cabinefabriek bestaat uit twee onderdelen. De bestaande ‘body’-fabriek - waar de kale cabines worden geproduceerd - van 17.800 vierkante meter wordt uitgebreid met 13.200 vierkante meter. De uitbreiding bevat een enkele productielijn met zo’n 130 geavanceerde robots en 135 volledig geautomatiseerde laspistolen.  De fabriek waar de cabines van interieur- en exterieurdelen worden voorzien - de zogenaamde ‘cab trimming’ - wordt met 20.000 vierkante meter uitgebreid, wat de totale oppervlakte van die fabriek op 35.600 vierkante meter brengt.

6 Het terrein waar de nieuwe fabriek komt.
Peter Vanderveken Het terrein waar de nieuwe fabriek komt.

Contrast

Het nieuws van de investering van 200 miljoen euro komt er een week nadat bekendgemaakt werd dat in Oevel zo’n 150 interimcontracten op de helling staan. “Het is heel spijtig dat we met de huidige economische situatie de productie van vrachtwagens in Westerlo en Eindhoven iets hebben moeten terugschroeven waardoor we die interimcontracten niet kunnen verlengen, maar dat is een actie op korte termijn”, zegt Wolters. “Met deze investering bereiden we ons voor op de lange termijn en de groei van DAF in Europa en dat is goed voor de werkgelegenheid hier, ondanks het feit dat we op korte termijn afscheid moeten nemen van 150 zeer gewaardeerde interimmers.”

Woensdag werd de symbolische eerste paal in de grond geslagen. De fabriek zelf zou er op een jaar tijd moeten staan, maar daarna zal het nog een jaar duren alvorens alles geïnstalleerd is en de fabriek dus in werking kan treden.

6 Harry Wolters en Philippe Muyters.
Peter Vanderveken Harry Wolters en Philippe Muyters.
6 Philippe Muyters mocht de kraan bedienen.
Peter Vanderveken Philippe Muyters mocht de kraan bedienen.
6 Philippe Muyters en Harry Wolters.
Peter Vanderveken Philippe Muyters en Harry Wolters.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer