2 Auteur Stijn Moekaars, projectcoördinator Laurien Danckaerts, schepen van Cultuur Kristof Welters en prins Simon de Merode stellen het boek voor.
Peter Vanderveken Auteur Stijn Moekaars, projectcoördinator Laurien Danckaerts, schepen van Cultuur Kristof Welters en prins Simon de Merode stellen het boek voor.

Eeuwenoude legendes gebundeld in ‘De Verhalen
van de Merode’

Prins Simon de Merode stelde voor de boekvoorstelling van ‘De Verhalen van de Merode’ zijn kasteel open. Het boek bundelt eeuwenoude volkslegendes uit het Merodegebied en is een samenwerking tussen de gemeenten Aarschot, Diest, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo en de drie betreffende provincies.

Enkele maanden geleden kreeg schrijver Stijn Moekaars de vraag om enkele van de vele volksverhalen die de streek rijk is te bundelen in een boek en in een fris jasje te steken. Het resultaat is ‘De Verhalen van de Merode’: tien spannende volksverhalen die ook voor kinderen vanaf 8 jaar toegankelijk zijn. Onder meer de Petrolpoort in Diest, de Kaaibeekhoeve in Herselt, de Venusberg, de Maagdentoren in Zichem en de molen van Achterheide-Engsbergen passeren de revue in het boek.

Inspiratie genoeg

“In het Merodegebied heb je het bosrijke gebied van Herselt en Averbode, de Demervallei en het Hageland: zulke landschapstypes samen is iets uniek", zegt projectcoördinator Laurien Danckaerts van de provincie Antwerpen. “Met ook nog eens twee abdijen (die van Tongerlo en Averbode, red.) en de adellijke familie De Merode is er inspiratie genoeg voor verhalen. De zes gemeenten hebben het project ingediend en dan is er gestart met de inventarisatie door te gaan zoeken in de volksverhalenbank. Fragmenten die we daar vonden hebben we dan gebundeld tot een boek voor kinderen.”

Erfgoed

Met het boek willen de betrokken partners het erfgoed van het Merodegebied dichter bij de mensen brengen. Daarrond staan nog enkele andere projecten in de steigers. “We willen op zoek gaan naar de verbondenheid tussen de zes gemeenten van het Merodegebied. Dit boek is een beginproduct dat een boost moet geven om officieel te gaan samenwerken rond de Merode in een erfgoedcel”, meent schepen van Cultuur Kristof Welters (CD&V).

2 De kaft van het boek.
RV De kaft van het boek.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer