Rogier Tormans, directeur Bob Heylen, Gonda Alen, Geert Vandecruys, Lieve Aerts en Eddy Vanaelten in de ruimte rond bakkerij, horeca en slagerij.
Peter Vanderveken Rogier Tormans, directeur Bob Heylen, Gonda Alen, Geert Vandecruys, Lieve Aerts en Eddy Vanaelten in de ruimte rond bakkerij, horeca en slagerij.

Expositie en boek brengen straffe verhalen uit 100 jaar Sint Jozef Geel: “Poging om vliegende schotel te bouwen haalde in jaren 60 nationale pers”

Sint Jozef Geel heeft het 100-jarig bestaan van de school dit jaar al uitgebreid gevierd, maar het orgelpunt van het feestjaar moet nog komen. Vanaf deze zondag kan je in de Halle een expo over de rijke geschiedenis van de technische school bezoeken. Die dag wordt ook het boek ‘100 verhalen’ gelanceerd, met enkele straffe anekdotes van oud-leerlingen.

Al vanaf begin dit schooljaar staat het 100-jarig bestaan centraal bij Sint Jozef Geel. Doorheen het jaar waren er tal van uitdagingen die de school tot een goed einde moest brengen, zoals 100 kussen uitdelen op Valentijnsdag, alle 100-jarigen van Geel bezoeken, 100 kilometer fietsen tijdens de fietsweek en 100 speculaaskoeken verdelen tijdens Sinterklaas. Nu volgt dus de apotheose met het boek ‘100 verhalen’ en de historisch-thematische expo in de Halle, in samenwerking met k.ERF erfgoedcel, CC De Werft en de lokale afdeling van Davidsfonds.

Houtbewerking

De bezoekers maken er kennis met de geschiedenis en de verschillende hedendaagse departementen van de school. Sint Jozef Geel is een van de oudste Vlaamse technische scholen en in de regio veruit de oudste. De school startte in april 1919 met de afdeling houtbewerking in een bergruimte achter het toenmalige Hotel Het Lam op de Markt, waar nu BNP Paribas Fortis gevestigd is. Twee jaar later volgde al een verhuis naar een sigarenfabriek in de Peperstraat, na een sterke aangroei van leerlingen door nieuwe afdelingen zoals tabakbewerking en schoenmakerij. In de jaren 30 bouwde de school een vestiging in de Technische Schoolstraat, waar Sint Jozef nu nog gelegen is. De afdeling ‘t Peperstraatje’, met technische opleidingen voor de eerste graad, sloot in 2017 de deuren.

Verdwenen afdelingen

In de expo komen onder meer vroegere afdelingen zoals tabakbewerking, schoenmakerij en kleermakerij aan bod, die inmiddels verdwenen zijn. “De afdeling tabakbewerking was geen lang leven beschoren, omdat de leerlingen vonden dat er misbruik van hen werd gemaakt aangezien ze niet betaald werden voor hun werk in de sigarenfabriek”, weet Geert Vandecruys, woordvoerder en pedagogisch begeleider van scholengemeenschap Kogeka. “Met kleermakerij is de school gestopt omdat er te veel concurrentie was uit andere landen.”

Oude advertentie

De expo toont allerlei interessante souvenirs uit het verleden. Zo vind je er een advertentie voor de school die een Antwerpse kunstenaar in de jaren 50 heeft gecreëerd, een naaimachine die de leerlingen vroeger gebruikten, oude krantenartikels, een kunstwerk dat alle facetten van het deeltijds onderwijs vervat, de ‘Train for Europe’ én worden enkele straffe verhalen nog eens opgerakeld.

Vliegende schotel

Het verhaal van Bobbejaan Schoepen en zijn vliegende schotel haalde destijds de nationale pers. “Hij had in 1963 het idee om een vliegende schotel te laten maken die dan boven Bobbejaanland zou vliegen. Leerlingen van de afdeling lassen kregen de vraag om mee te werken aan het ontwerp. Uiteindelijk is dat project nooit gelukt wegens allerlei problemen, maar het is iets dat veel Gelenaars zich nog zullen herinneren”, vervolgt Vandecruys.

“Ik vind dit een ongelooflijke school, met een zeer breed aanbod zodat alle segmenten -buiten de zorgsector - van de samenleving aan bod komen”, zegt directeur Bob Heylen. “Deze expo is het werk van vele oud-collega’s en ik ben hen dan ook ontzettend dankbaar.”

Bedevaarten

Eddy Vanaelten (75) is een van de vele helpende handen die de expo mee vorm gaf. Hij heeft Sint Jozef in alle vormen doorlopen: als leerling, medewerker in het secretariaat, leerkracht technisch tekenen, prefect en ten slotte directeur. Momenteel is hij nog betrokken bij de activiteiten voor de oud-collega’s van Sint Jozef. “Het is hier een hele hechte gemeenschap. We rekenen op zo'n 27 mensen om de expo open te houden.” In al die tientallen jaren op Sint Jozef heeft Eddy bovendien wel één en ander meegemaakt. “De bedevaarten naar Scherpenheuvel zal ik niet snel vergeten”, gaat Eddy van wal. “Dat was eigenlijk een propagandastunt: een stoet van 900 leerlingen met vooraan die vlaggen. Als we terugkwamen, was het de traditie dat de laatstejaars aan de directeur gingen vragen of ze de dag erna vrij kregen. Ik heb het nog meegemaakt dat hij daarmee instemde, maar daarna was dat gedaan. De reden blijkt geweest te zijn dat het toen meer op café gaan was dan op bedevaart”, lacht Eddy.

De expo ‘100 jaar Sint Jozef Geel’ loopt van zondag 19 mei tot zondag 9 juni - de toegang is gratis. Het boek ‘100 verhalen’, met getuigenissen van bekende Gelenaars zoals Kris Verellen, Ivan Geudens, Hans Claesen, Peter Steurs en Jan Tournier, is vanaf 19 mei te koop in de expo aan 20 euro en vanaf 20 mei ook in de boekhandel, de school en bij de toeristische dienst.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer