Ivan Geudens met zijn nieuw bier.
Peter Vanderveken Ivan Geudens met zijn nieuw bier.

Fruitig bier Vals Paterke Sil is vijfde in het assortiment van brouwer Ivan Geudens

Met de zomer in aantocht lanceert brouwer Ivan Geudens van brouwerij ‘t Drankorgel een fruitig en goed doordrinkbaar biertje. Het Vals Paterke Sil, inmiddels al het vijfde bier in het assortiment, werd vernoemd naar zijn zeventienjarig nichtje Silke.

Ivan Geudens, die in Mol woont maar vlakbij de grens van Geel zit, kreeg al vaker de vraag om ook eens een bier met fruitige toetsen te brouwen. Hij ging uiteindelijk overstag, maar wilde het enkel op zijn manier doen. “Ik maak enkel iets als ik het zelf lekker vind. Officieel is het een fruitbier, maar eigenlijk is het eerder bier met een fruittoets. Het is niet te zwaar en ook niet te zoet, want niemand zit te wachten op de zoveelste zoete Kriek-variant. De biersmaak komt bovendien goed door”, vertelt Ivan. Voor het lichtrode bier van 6% maakte Ivan gebruik van natuurlijke sappen van krieken en appels in plaats van extracten. Eikenhouten schilfers zorgen dan weer voor een zachte vanilletoets. Een frisse smaak krijg je dan weer dankzij de citrustoets van de Amerikaanse hop.

Onder meer Silke, het 17-jarige nichtje van Ivan, had hem al een tijdje aangepord om een fruitbier te creëren. Een naam moest dan ook niet ver gezocht worden. “Ik vond niet meteen een gepaste naam. Voor Silke is het ook plezant dat het vernoemd is naar haar, ze is er heel fier op. En ook belangrijk: ze vindt het bier lekker", lacht Ivan.

In eerste instantie brouwde Ivan 5.000 liter van Vals Paterke Sil. “Het is de bedoeling dat het bier in het assortiment blijft, tenzij het echt niet aanslaat. Maar een bierkenner liet me al weten het bier heel lekker te vinden.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer