Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.

Geen verbod op kermiskramen met pony’s

Gemeenteraadslid Marc Gouwkens (Groen) pleitte op de gemeenteraad ervoor om geen vergunningen meer af te leveren aan kermiskramen met pony’s. Schepen van Dierenwelzijn Kelly Verboven (CD&V) vond dat een stap te ver, omdat de reglementering voor zulke kramen al zeer strikt is.

“We willen voorstellen om geen vergunningen meer te geven, zodat de pony’s bespaard blijven van een leven waar ze constant rondjes moeten lopen”, ging Gouwkens van wal. “Onze ervaring leert ons dat de dieren gedurende de hele kermisperiode ter plaatse en bij verhuis naar een andere plek meer hun vrachtwagen zien dan een weide met fris gras. Ook het lawaai van de kermis en de ongepaste aandacht kunnen we niet beschouwen als diervriendelijk. In Brussel is er al een algemeen verbod en ook enkele Vlaamse en Waalse gemeenten zijn daarin gevolgd. Een verbod kan ook na een overgangsperiode zodat de getroffen kermiskramen voldoende tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving.”

“Stap te ver”

Schepen van Dierenwelzijn Kelly Verboven (CD&V) meent dat een verbod niet aan de orde is. “Ook de minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt een verbod te streng, omdat het reglement zeer strikt is. De eigenaar in Westerlo vertelt dat er frequent onaangekondigde controles zijn en dat de politie streng toekijkt. De dieren kunnen elke dag in de wei en ook hun gezondheid en de piste worden gecontroleerd. Een verbod lijkt me daarom een stap te ver.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • PIETER ROGIERS

    Proficiat aan deze schepen! Laat u aub niet manipuleren door groene en extremistische dierenrechtenorganisaties, zij willen stap voor stap komen tot een totaalverbod op alle gebruik van dieren door de mens zowel voor onze voeding, kledij, vrije tijd, sport als voor medische proeven.

Lees meer