2 Wim Heylen van Golfclub Witbos samen met minister Koen Van den Heuvel, de voorzitter van de golfclub Patrik De Cat en burgemeester Mien Van Olmen.
Peter Vanderveken Wim Heylen van Golfclub Witbos samen met minister Koen Van den Heuvel, de voorzitter van de golfclub Patrik De Cat en burgemeester Mien Van Olmen.

Golfclub Witbos kan eindelijk uitbreiden naar 18 holes

Voormalig militair gebied wordt golfzone, bosgebied en zone voor sporthal

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de herbestemming van het voormalige militair domein op de grens van Westerlo en Noorderwijk (Herentals). De Britten legden er destijds nog een golfterrein aan. Het gebied van 45 hectare wordt nu omgevormd tot golfzone en bosgebied. Er wordt ook ruimte voorzien voor de bouw van een sporthal. Een deel van de militaire gebouwen mogen ook gebruikt worden voor sporadische evenementen en jeugdkampen in de zomer. “We zijn blij dat we na meer dan tien jaar wachten eindelijk kunnen uitbreiden naar een volwaardig golfterrein”, zegt Patrik De Cat van Golfclub Witbos.

De laatste militairen vertrokken in 1992 uit Kamp A op de grens tussen Westerlo en Noorderwijk (Herentals). Nadien vestigde Golfclub Witbos er zich. Maar omdat het nog steeds om militair domein gaat, waren uitbreidingsmogelijkheden nagenoeg onbestaande. “We zijn er hier al twee legislaturen mee bezig”, zegt huidig burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “In 2011 kwam er al het besluit dat dit gebied ideaal was voor golfzone op voorwaarde dat er ook recreactief medegebruik kon zijn. Daarna volgde echter de processie van Echternach, maar uiteindelijk zijn we blij dat het nu rond komt en dat we als gemeente ook een zone krijgen waar eventueel een nieuwe sporthal kan komen. We hebben er wel eentje in Noorderwijk, maar die is eigenlijk versleten. Deze legislatuur willen we ze in elk geval realiseren. Wie ze uiteindelijk gaat bouwen is nog een vraagteken. We gaan nu een marktbevraging doen.”

Golfclub

Nog het meest gelukkig zijn ze bij Golfclub Witbos. Een club met 800 leden en op de recente ‘Start to Golf namen 190 mensen deel waarvan 40 zich ook nog aansluiten. “We zijn hier als club toch al ruim tien jaar mee bezig”, zegt voorzitter Patrik De Cat. “De plannen liggen klaar, maar we moesten wachten op dit ruimtelijk uitvoeringsplan. Maar nu kunnen we dus uitbreiden van dertien naar achttien holes wat het toch een pak gemakkelijker zal maken om wedstrijden te organiseren. Nu moesten we vijf holes dubbel gebruiken en dat zorgde dikwijls voor conflictsituaties. Het zal ook goed zijn om als club verder te groeien. We hopen tegen 2020 onze plannen te realiseren.”

Kampen

Minister Koen Van den Heuvel benadrukt ook dat niet alleen de golf en de sporthal kansen krijgen. “De rest van het terrein wordt bosgebied en we gaan ook het historisch heidegebied herstellen. Een deel van de oude militaire gebouwen zal afgebroken worden en daar kan een nieuw clubhuis en een conciërgewoning komen. De andere militaire gebouwen kunnen gebruikt worden voor occasionele grote evenementen en in de zomer voor jeugdkampen. We voorzien ook wandel- en fietsroutes door het domein”, aldus de minister. “De club engageert zich ook om voor het domein een mobiliteites- en parkeervisie uit te werken voor de evenementen en het medegebruik.”

Van 13 juli tot 13 september 2019 zal iedereen het plan kunnen inkijken en zijn opmerkingen kunnen overmaken. De Vlaamse Regering zal pas een definitieve beslissing nemen over het plan na de behandeling van de bezwaren en adviezen.

2 Wim Heylen van Golfclub Witbos samen met minister Koen Van den Heuvel, de voorzitter van de golfclub Patrik De Cat en burgemeester Mien Van Olmen.
Peter Vanderveken Wim Heylen van Golfclub Witbos samen met minister Koen Van den Heuvel, de voorzitter van de golfclub Patrik De Cat en burgemeester Mien Van Olmen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Verlooy

    Voor een bepaald deel van de bevolking wordt wel gezorgd. Verder beknibbelen aan de fondsen voor het gemeenschapscentrum en -keuken 'De Dorpel', de toelage voor het vogelopvangcentrum verlagen met 80%, de dagprijs voor het OCMW-rusthuis verhogen. Het is duidelijk voor wie de verandering werkt in Herentals.

  • ralph ERNST

    Na (zeer) lang wachten is het dan toch eindelijk gelukt !?! Wait and see. Het zou alleszins tof zijn dat er een beetje meer ruimte komt want nu is het toch soms een gruwel om op Witbos te spelen

Lees meer