Het complex zou worden opgebouwd rond het oude boswachtershuis.
Wouter Demuynck Het complex zou worden opgebouwd rond het oude boswachtershuis.

Groen roept op om bezwaarschriften in te dienen tegen plannen voor hotel in kasteelpark De Merode

Groen Herselt en Groen Westerlo roepen de inwoners van de gemeenten op om bezwaar in te dienen tegen de bouw van een hotel met wellness op de site van het oude boswachtershuis. De partijen vrezen dat heel wat natuurgebied verloren zal gaan en dat er verkeersoverlast zal zijn. Prins Simon de Merode geeft aan dat hij met het project net een positieve impact wil maken op de natuur.

Volgens Groen Herselt en Westerlo zorgen de plannen, zoals ze nu voorliggen, ervoor dat biologisch waardevol gebied wordt opgeofferd voor een commercieel-toeristisch project. “In het voorgestelde project wordt een complex voorzien met nieuwe gebouwen voor een oppervlakte van 4.000 vierkante meter en met een bouwhoogte van 13 meter. Delen van het bos zullen gekapt worden en natuurgebied gaat verloren. In tijden van klimaatverandering en grote achteruitgang van biodiversiteit staat dit project haaks op de richting die we moeten inslaan. Men zou hier beter méér bos zetten in plaats van meer gebouwen.”

Ook over de mobiliteit maken de partijen zich zorgen. “Aan Hoge Dreef zou het neerkomen op een ‘aanvaardbare’ stijging van verkeer met 11%. Voor een dorp als Bergom vinden we dat echter veel, zeker omdat er maar beperkt rekening lijkt te zijn gehouden met de aanwezigheid van de dorpsschool.”

Biodiversiteit verhogen

Prins Simon de Merode begrijpt de bezorgdheid om de natuur. “Tijdens de info-wandeling hebben we dat mogelijk niet duidelijk gezegd, maar we willen het domein in zijn totaliteit bekijken. Op het gebied van tussen de 2 en 3 hectare willen we een BEN-gebouw (bijna energieneutraal, red.) zetten. Indien mogelijk willen we voor een EN-gebouw gaan. Op de rest van het domein, in totaal 185 ha groot, willen we de impact op de biodiversiteit niet enkel beperken, maar de biodiversiteit en CO2-captatie opwaarderen en verhogen.”

“Tussen het kasteel en de Kaaibeekhoeve is er een perfecte zone voor moeras met landen, wat fantastisch zou zijn voor de biodiversiteit en om enkele types vogels te beschermen. Het is onze intentie om een positieve impact te hebben met ons project - momenteel zijn we daarvoor bezig met het inwinnen van advies van verschillende wetenschappers. Er zullen ook slechts enkele bomen gekapt worden en dus niet een heel deel van de bossen. Die gekapte bomen zullen gecompenseerd worden, waardoor er op het einde meer bomen zullen zijn dan nu.”

Toegangsweg

De Merode had eerder al aangegeven dat de toegangsweg, die oorspronkelijk langs de Hoge Dreef zou komen, herbekeken zal worden om het kerkplein niet te belasten.

Buurtbewoners kunnen nog tot vrijdag de documenten van de start- en procesnota inkijken en opmerkingen formuleren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer