3 Sofie Vervloet, Nico Luyten, Kathleen Nys, Daniella Aerts en de kinderen helpen Kristof en Kelly bij de verhuis van de bananendozen vol kledij voor Make Gambia Smile.
Peter Vanderveken Sofie Vervloet, Nico Luyten, Kathleen Nys, Daniella Aerts en de kinderen helpen Kristof en Kelly bij de verhuis van de bananendozen vol kledij voor Make Gambia Smile.

Koppel uit Heultje zamelt al drie jaar kledij in voor Gambia: “Het eerste jaar hadden we 120 volle dozen, deze keer gaan we voor 1.000"

Voor het derde jaar op rij zetten Kelly Van Asten en Kristof Van Lommel hun schouders onder het project ‘Make Gambia Smile’. Het koppel uit Heultje zamelt allerlei kledij en geld in om de bevolking in het Afrikaanse land Gambia te helpen. Daar waar het project het eerste jaar honderdtwintig bananendozen vol kledij opbracht, hoopt het ambitieuze koppel nu meer dan duizend dozen vol kledij per container naar Gambia te kunnen verschepen.

De oprichting van ‘Make Gambia Smile’ is begonnen bij een reis die Kelly, Kristof en hun twee kinderen een paar jaar geleden hebben gemaakt. Het gezin wilde weten hoe het echte leven voor de Gambiaan eruit zag, ver van de toeristische plaatsen. “We vroegen een taxichauffeur ons naar zijn geboortedorp te rijden. Hoe we daar onthaald werden, zijn taferelen die we voor de rest van ons leven met ons meenemen”, vertelt Kristof. “We werden er hartelijk onthaald, de bevolking nodigde ons bij hen thuis uit, we mochten er mee eten en maakten er kennis met hun dagelijkse leven. Om stil van te worden.”

3 Voor de kinderen is het bezoek aan Gambia een leerrijke ervaring.
Make Gambia Smile Voor de kinderen is het bezoek aan Gambia een leerrijke ervaring.

Kledij inzamelen

Na die reis besloot Kelly de Gambianen te helpen en richtte ze ‘Make Gambia Smile’ op. Ze besloot een inzamelingsactie voor kledij op poten te zetten en op het einde van het eerste jaar kon het koppel honderdtwintig dozen vol kledij naar het Afrikaanse land brengen. “We staan erop de kledij zelf ter plaatse uit te delen”, gaat Kristof verder. “Zo zijn we zeker dat er geen frauduleuze praktijken aan te pas komen en zien we met onze eigen ogen dat de kledij op de juiste plaats terechtkomt.”

Leerrijk

Vorig jaar zette een vriendenkring van Kristof en Kelly een Make Gambia Smile-weekend op poten in café Bar-Baar. Het geld werd gebruikt om het transport van de container te financieren. In het tweede jaar zaten in die container al 578 bananendozen vol kledij, broeksriemen, ondergoed, petjes, voetbaluitrustingen en nog zo veel meer. Deze keer trok het koppel uit Heultje samen met drie andere koppels en hun kinderen naar Afrika om de kledij uit te delen. “Ook voor onze kinderen en de kinderen van de andere koppels is dit een enorm leerrijk avontuur waarbij ze met eigen ogen kunnen zien in welke luxe ons landje baadt. Wat als een klein gezinsproject is gestart, is ondertussen uitgegroeid tot een project van velen”, glundert Kristof. “Iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen aan ons project. We krijgen giften van grote ondernemingen en kleine giften van vijf euro van de gewone man. Iedereen steunt ons op zijn eigen manier.”

Wat als een klein gezinsproject is gestart, is ondertussen uitgegroeid tot een project van velen. We krijgen giften van grote ondernemingen en kleine giften van vijf euro van de gewone man. Iedereen steunt ons op zijn eigen manier

Kristof Van Lommel

Drie inzamelacties

De bananendozen worden opgeslagen in de garage van het gezin. Nieuw deze editie is dat er aan de velden van SKS Herentals een vrachtwagen staat om extra dozen in op te slaan. “De vrachtwagen werd ter beschikking gesteld door Taxi Marcel en zonen en aan de inkompoort van het voetbalcomplex is een zone voorzien om dozen vol kledij achter te laten. We hopen dit jaar op duizend dozen.” Ook staan er nog drie inzamelacties op het programma: opnieuw een dag in café Bar-Baar, een eetdag op de terreinen van SKS Herentals en een dagje de uitbating van de kersthut in Heultje.

3 In Gambia is het drummen voor de plaatselijke bevolking om aan de ingezamelde kledij te geraken.
Make Gambia Smile In Gambia is het drummen voor de plaatselijke bevolking om aan de ingezamelde kledij te geraken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer