3 Wie in de Alpen gaat wandelen, trekt maar beter goede wandelschoenen aan.
Getty Images Wie in de Alpen gaat wandelen, trekt maar beter goede wandelschoenen aan.

Lange wandeltochten of hikings in de hoogte: 5 tips van een ervaren hiker

Wandelen is hip. Steeds meer jonge mensen trekken tijdens het weekend hun wandelschoenen aan en trekken eropuit om te gaan ‘hiken’. Hiken is nu al dé sport van 2019 en dat merken ook wandelclubs aan de verjonging in hun ledenaantal. Toch zijn er een aantal dingen die je zeker niet uit het oog mag verliezen wanneer je eropuit trekt. Wij vroegen aan Kris Verlinden van Conquest Fashion & Outdoor in Herselt naar de belangrijkste tips voor een succesvolle hiking. Zijn antwoord is duidelijk: “Een goede wandelschoen bepaalt alles!”

Je wandelschoenen aantrekken en de natuur intrekken, het is hip anno 2019. Onder de term ‘hiken’ herleeft het wandelen en trekken wandelclubs in Vlaanderen meer jongeren aan dan ooit tevoren. Toch is het niet aangewezen om zonder voorbereiding en zonder aangepaste uitrusting op pad te gaan. “Een goede uitrusting voor je hiking is enorm belangrijk. Het bos intrekken zonder aangepaste schoenen kan naast zere voeten ook rugklachten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken”, vertelt Kris Verlinden van Conquest Fashion in Herselt, een speciaalzaak voor modieuze outdoorkledij en wandelschoenen. Kris is een ervaren hiker en trekt tijdens zijn vakanties naar onder andere Denemarken en Zweden voor avontuurlijke wandelingen. 

“Het aspect waar je het meeste aandacht aan moet besteden bij de uitrusting van je wandeloutfit, is een goede schoen. Afhankelijk van het type hiking pas je je schoeisel aan. Het is een absolute misvatting dat je met eenzelfde schoen een wandeling in de bergen kan maken en dagelijks de hond kan uitlaten.”

(lees verder onder de foto)

3 Een backpacker in Cordillera Blanca
getty Een backpacker in Cordillera Blanca

5 tips van Kris voor het vinden van de perfecte schoen voor jouw trip

1. “Ga je op zoek naar een nieuwe wandelschoen, moet je op voorhand uitmaken wat je ermee wil gaan doen. Bij fietsen zien mensen een duidelijk verschil: je hebt een mountainbike, een stadsfiets en een koersfiets. Met een stadsfiets doe je geen mountainbikeparcours. Maar voor schoenen wordt nog té vaak één paar wandelschoenen gebruikt voor alle types hiking. Dat is geen goed idee. Ook voor hikings bestaan er verschillende categorieën. Pas je schoeisel aan aan je activiteit en gebruik de juiste categorie van schoen!

2. “Let op bij het uitkiezen van de goede maat. Veel mensen kopen zonder advies een wandelschoen in de maat die ze altijd dragen. Maar loop je in de bergen op een afdaling, dan merk je dat de schoen eigenlijk te klein is. Je wandelschoen moet net iets groter zijn, dan de schoenmaat van je stadsschoen. Het is dus heel belangrijk om geen schoenen te gaan kopen zonder enig advies.”

3. “Laat je bij de aanschaf van je wandelschoenen niet te veel leiden door de prijs. De juiste schoen ondersteunt het volledige lichaam en is essentieel voor de houding van je nek, je schouders en je rug tijdens de hiking. Besparen op de wandelschoen kan dus grote gevolgen hebben!”

4. “Koop je een nieuwe wandelschoen voor een hiking, loop deze dan eerst in! Zo zijn je voeten gewend aan de vorm van de schoen en zal je tijdens de hiking een pak comfortabeler met je voet in de schoen zitten.”

5. “Ten slotte is het comfort van de schoen heel belangrijk voor een succesvolle hiking. Heb je bredere voeten of een hallux valgus, dan moeten je schoenen hieraan aangepast worden. In onze winkel hebben wij een heel ruim assortiment: van schoenen voor erg smalle tot net heel brede voeten. Het beste systeem is volgens mij dat van het Italiaanse merk Tecnica. Zij maakten aanvankelijk skibotten op maat: door het verwarmen van de binnenkant van de bot bij het passen kan die zich zetten naar de vorm van de voet. Dit systeem gebruiken zij nu ook bij wandelschoenen. Het resultaat voor de wandelaar is werkelijk verbluffend.”

(lees verder onder de foto)

3 De wandelschoenen van Tecnica
RV De wandelschoenen van Tecnica

Meer info? 

Wie meer wilt weten over de op maat gemaakte wandelschoen kan terecht in de winkel van Kris Verlinden, Conquest Fashion & Outdoor,  Dorp 70 in Herselt. Ook op de website van de gespecialiseerde zaak kan je meer informatie vinden: www.conquest.be

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer