Sila Westerlo behaalde de eerste plaats.
RV Sila Westerlo behaalde de eerste plaats.

Sint-Lambertusschool wint eerste prijs met systeem tegen graffiti op treinen

De Sint-Lambertusschool Westerlo heeft op 22 mei tijdens de finale van BERT (Belgian Railways competition for Technicians) in Train World, het treinmuseum van NMBS, de hoofdprijs weggekaapt. De school overtuigde de jury met hun systeem om graffiti op treinen snel te detecteren en te verwijderen.

De nationale technologiewedstrijd van de spoorwegen voor leerlingen uit de derde graad van het technisch- en beroepsonderwijs werd al voor de achtste keer georganiseerd.

HR Rail en NMBS daagden de technische studenten in heel België uit om een oplossing te ontwikkelen voor een tweeledig probleem: enerzijds de graffiti zeer snel opsporen nadat die is aangebracht op de trein aangezien vroege detectie het verwijderingsproces vergemakkelijkt en anderzijds de graffiti op een efficiënte en milieuvriendelijke manier verwijderen.

De Sint-Lambertusschool Westerlo heeft de jury overtuigd met hun oplossing. Zij ontwikkelden zelf een systeem waarbij ze een foto maken en deze vergelijken met een standaardfoto zonder graffiti. Als er verschillen worden opgemerkt tussen deze foto’s, dan wijst dit op de aanwezigheid van graffiti en kunnen ze deze lokaliseren. Vervolgens wordt ook het verwijderingssysteem aangestuurd op deze locatie.

De school ontvangt met de eerste prijs 5.000 euro, de deelnemende studenten krijgen elk een reischeque ter waarde van 200 euro.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer