Het slachthuis Sus Campinae in Oevel.
Vanderveken Het slachthuis Sus Campinae in Oevel.

Slachthuis Sus Campiniae investeert om hinder te beperken

Het slachthuis Sus Campiniae in Oevel (Westerlo) wil extra maatregelen nemen om hinder in de toekomst te beperken. Zo wordt een nieuwe toegangsweg aangelegd en extra luchtwassers geplaatst. Die investeringen maken deel uit van de nieuwe omgevingsvergunning die het bedrijf aanvroeg.

De firma heeft op 18 februari bij de provincie opnieuw een omgevingsvergunning aangevraagd voor de exploitatie van het slachthuis, dat gelegen is aan de Nijverheidsstraat in Oevel. In 2018 werd de milieuvergunning, na vernietiging door de Raad van State, door de minister geweigerd.

Luchtwassers

Op basis van de adviezen van onafhankelijke MER-deskundigen besliste het bedrijf enkele bijkomende investeringen te doen die eveneens opgenomen zijn in de omgevingsvergunningsaanvraag. Zo zullen er extra luchtwassers op de ventilatielucht in de stallen geplaatst worden om de geurimpact terug te dringen. Ook zal de huidige luchtwasser geoptimaliseerd worden.

Biofilter

Daarnaast is het slachthuis van plan een biofilter te plaatsen op de waterzuivering. “Die zal ervoor zorgen dat de mogelijke geurimpact van de waterzuivering nog verder beperkt wordt. Met de bijkomende investeringen bovenop de reeds bestaande maatregelen die wij nemen, zijn wij, evenals de onafhankelijke MER-deskundigen, ervan overtuigd dat er geen negatieve geureffecten zullen optreden ter hoogte van het kerkhof en de deelgemeente Oevel”, doet het bedrijf de plannen uit de doeken in hun nieuwsbrief, die ook verspreid wordt onder de buurtbewoners.

Toegangsweg

Een derde maatregel is de aanleg van een nieuwe toegangsweg voor de aanvoer van varkens. “Wij zullen een nieuwe toegangsweg aanleggen, parallel aan de huidige toegangsweg, en met een rechtstreekse aansluiting op de Nijverheidsstraat. Deze toegangsweg zal bovendien met een groenbuffer afgeschermd worden. Verder heeft de exploitatie van Sus Campiniae een verwaarloosbaar effect op de doorstroming op de Nijverheidsstraat. Bovendien maken onze vrachtwagens uitsluitend gebruik van de fly-over via op- en afrit 23 van de E313, waardoor zij niet door de dorpskern van Oevel rijden.”

 Het openbaar onderzoek loopt nog tot 14 mei, op donderdag 2 mei is er om 20 uur een infovergadering voor buurtbewoners in De Biehal.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer