In april 2019 kwam Pieter De Crem zich nog vergewissen van de situatie op de snelwegparking in Mol-Postel
Peter Vanderveken In april 2019 kwam Pieter De Crem zich nog vergewissen van de situatie op de snelwegparking in Mol-Postel

Slecht nieuws voor transmigranten: douanegebouwen in Postel worden nog dit jaar gesloopt

De douanegebouwen op de snelwegparking in Mol-Postel zullen nog dit jaar met de grond gelijk worden gemaakt. De sloopvergunning werd al aangevraagd. De sloop van de leegstaande gebouwen moet het transmigrantenprobleem op de parking oplossen.

De snelwegparking in Mol-Postel is erg in trek bij transmigranten die het Verenigd Koninkrijk willen bereiken. Ze kiezen vaak de parking in Postel uit om in een vrachtwagen te kruipen. Reden: ze kunnen zich perfect verschuilen of het juiste moment afwachten in de leegstaande douanegebouwen op de parking.

Schuilplaats

De snelwegparking eenzijdig sluiten, is geen optie voor het gemeentebestuur van Mol. “Omdat deze parking wordt gebruikt door vrachtwagenchauffeurs die hun rij- en rusttijden respecteren. Dit is essentieel voor de veiligheid op de weg”, zegt Vlaams parlementslid Ward Kennes (CD&V). Samen met zijn partijgenoot Wim Caeyers, burgemeester van Mol, pleit hij daarom voor een snelle afbraak van de leegstaande douanegebouwen zodat die niet meer gebruik kunnen worden als schuil- en overnachtingsplaats.

Ward Kennes richtte een schriftelijke vraag tot minister Ben Weyts. Uit diens antwoord blijkt dat de afbraak er nog dit jaar aankomt. “In de loop van april werd de sloopvergunning voor de gebouwen aangevraagd. De aflevering van deze vergunning duurt maximaal 3 maanden. Tegelijk werd een overheidsopdracht uitgeschreven voor de afbraak. De werken kunnen starten zodra beide in orde zijn. Ik verwacht dat dit probleem in de loop van dit najaar van de baan moet zijn”, aldus nog Kennes.

Nieuw sanitair

Ook Mols burgemeester Wim Caeyers is blij dat de afbraak van de oude douanegebouwen in zicht is. “We zijn wel vragende partij om nadien nog een minimum van voorzieningen te plaatsen voor de vrachtwagenchauffeurs, zoals afgesloten sanitair”, zegt Caeyers.

Volgende week start in Antwerpen een proces tegen een criminele organisatie die minstens 220 transmigranten richting Verenigd Koninkrijk zou hebben gesmokkeld via de douanegebouwen en de snelwegparking in Mol-Postel.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer