Drie gewonden bij chemisch incident op industriepark Vantegem Wetteren

Bij een incident met een vat van de chemische stof triethylamine in het bedrijf Hamann op het industriepark Vantegem in Wetteren zijn donderdagavond rond 20.15 uur drie arbeiders voor verzorging weggebracht met irritatie aan de ogen en luchtwegen. De hulpdiensten van de zone Zuid-Oost kwamen massaal ter plaatse en er werd een perimeter afgebakend. De industriezone Vantegem werd afgesloten voor alle verkeer en de aanwezige werknemers geëvacueerd. 

Bij het laden of lossen in het logistieke transportbedrijf werd een vat van 150 liter met het chemische product doorboord. Drie arbeiders raakten geïrriteerd aan de ogen en kregen ter plaatse verzorging. Daarna werden ze voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. Een 25-tal medewerkers van de firma en een buurtbewoner werden uit voorzorg geëvacueerd. Verschillende brandweerkorpsen van de zone Zuid Oost kwamen ter plaatse.

Triethylamine is een irriterende en licht ontvlambare chloride met een sterke ammonium of visgeur.  Op het industrieterrein werd een commandopost opgebouwd om de situatie te coördineren en de politie sloot het bedrijventerrein af voor alle verkeer. 

“Het probleem was ingedijkt en de giftige dampen bevonden zich in het gebouw zelf . Er was dan ook geen gevaar voor de onmiddellijke omgeving. Het rampenplan werd niet afgekondigd maar we volgend de situatie op de voet op”, zegt burgemeester Alain Pardaen (CD&V).

Omstreeks middernacht was het meeste onmiddellijke gevaar geweken. “De situatie op bedrijventerrein Vantegem is stilaan terug normaal. Metingen wijzen uit dat er buiten het bedrijf geen dampen van de stof zijn. Binnen het bedrijf ruimt de brandweer de resten van het product op. De drie werknemers die naar het ziekenhuis werden overgebracht met lichte irritatie van ogen en luchtwegen, mogen wellicht na enkele uren het ziekenhuis verlaten”, meldde Anke Versonnen, diensthoofd communicatie van de gemeente. Geëvacueerde werknemers die in de buurt wonen konden meteen na het incident naar huis. Anderen werden opgevangen in een gebouw van de bedrijfseigenaar.  “Verwacht wordt, dat er vrijdagochtend geen hinder meer zal zijn voor het verkeer of voor de omliggende bedrijven”, besluit de dienst communicatie. 

Toch bleef het bedrijventerrein nog een hele tijd afgesloten voor verkeer of om te laden en te lossen. Heel wat vrachtwagens werden in de loop van de avond afgeleid naar de parking van de school Mariagaard rechtover de ingang van het bedrijventerrein.  

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christian Degraeuwe

    Triethylamine heeft niks met chloride te maken. Het is een amine en zeker gevaarlijk. Maar als je iets chemisch wil uitleggen kijk eens op Google en doe wat moeite.

  • Werner Maes

    Een deftig beleid naar structuur en veiligheid zou veel kunnen oplossen daar.

Lees meer