4 Walter Govaert (Open Vld) diende klacht in tegen de verkiezingsuitslag in Wetteren.
Foto Didier Verbaere Walter Govaert (Open Vld) diende klacht in tegen de verkiezingsuitslag in Wetteren.

Gemeenteraadsverkiezingen Wetteren geldig verklaard : Raad van State veegt klachten Walter Govaert (Open Vld) van tafel

De Raad van State verwerpt de klachten van Walter Govaert (Open Vld) en verklaart de verkiezingen van 14 oktober 2018 in Wetteren geldig. Er komt dus geen herverkiezingen en de geviseerde kandidaten van Eén Wetteren en CD&V worden niet geschorst uit hun ambt.

Na de verkiezingen van oktober diende Walter Govaert klacht in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. De liberale kopman vroeg het ongeldig verklaren van de verkiezingen en het schrappen van de mandaten van burgemeester Alain Pardaen (CD&V), raadslid Eline Pardaen (CD&V), schepen Herman Strobbe en schepen Dietbrand Van Durme (Eén Wetteren).

En dit op basis van het verkiezingsaperitief van buurtcomité THOG op het Dorp Van Massemen. Govaert noemde dit een gratis evenement dat de uitslag van de stembusgang had beïnvloed. Ook de verkoop van pannenkoeken door Ziekenzorg en Chiro Overschelde, die volgens Walter Govaert verenigingen met een link naar CD&V zijn, was volgens de liberale kopman onwettig. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen volgde Govaert niet in zijn klachten en verklaarde de zetelverdeling, de volgorde van de lijsten en verkozen mandatarissen op tweede kerstdag geldig.

4 Het 'beruchte' verkiezingsaperitief op het Dorpsplein van Massemen op verkiezingszondag.
Didier Verbaere Het 'beruchte' verkiezingsaperitief op het Dorpsplein van Massemen op verkiezingszondag.

Verkiezingen geldig verklaard

Tegen die uitspraak ging Govaert begin januari in beroep bij de Raad van State. Hij voelde zich ook geschonden in zijn rechten en vroeg een onafhankelijke rechter om een mogelijke schending van de grondwet te onderzoeken. Maar alle vragen en klachten werden ook door de Raad van State in beroep van tafel geveegd.

“De Raad van State verwerpt het bezwaar van Walter Govaert tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 te Wetteren en verklaart deze gemeenteraadsverkiezingen geldig”, klinkt het in een mededeling van de Raad. “De Raad van State volgde in beroep dezelfde argumentatie van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen dat er geen onrechtmatigheden zijn vastgesteld bij de verkiezingen. We willen nogmaals uitdrukken dat we deze duidelijk onterechte klachten van meneer Govaert betreuren. Het leverde het imago van de Wetterse politiek een stevige dreun”, zegt burgemeester Alain Pardaen (CD&V).

4 Burgemeester Alain Pardaen (CD&V).
Didier Verbaere Burgemeester Alain Pardaen (CD&V).

Ook Eén Wetteren reageert opgelucht dat deze soap eindelijk voorbij is. “Het doet deugd deze bladzijde eindelijk te kunnen omslaan en met een gerust gemoed verder te kunnen werken aan de uitvoering van ons coalitieakkoord. We geloven dat dit niet alleen de betrachting is van de coalitie maar dat ook de oppositie wil meewerken aan een goed bestuur van onze gemeente. We hopen dan ook dat dit het einde mag zijn van alle mogelijke politieke spelletjes als het verlaten van de gemeenteraad omdat een collega bij hoogdringendheid moet worden geopereerd. Spelletjes die eigenlijk maar één doel hebben: het onmogelijk maken om te besturen”, reageert Eén Wetteren in een persmededeling.

4 Kopmannen Jan Tondeleir (sp.a), Robbe De Wilde (Groen&Co), Alain Pardaen (CD&V) en Herman Strobbe (Eén Wetteren) sloten op de avond van de verkiezingen een bestuursakkoord.
Didier Verbaere Kopmannen Jan Tondeleir (sp.a), Robbe De Wilde (Groen&Co), Alain Pardaen (CD&V) en Herman Strobbe (Eén Wetteren) sloten op de avond van de verkiezingen een bestuursakkoord.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marcel Braeckman

    Schandalig dat de raad van state zich moet bezig houden met dergelijke nonsens. Govaert zou moeten opdraaien voor de kosten. Hoe is het mogelijk, omdat de Caïro een pannenkoek verkoopt...

Lees meer