Els Moerenhout uit Lede haalt haar inspiratie uit tijdschriften van de jaren '50-'60.
Repro Moreau Els Moerenhout uit Lede haalt haar inspiratie uit tijdschriften van de jaren '50-'60.

Laatbloeier in schilderkunst Els Moerenhout (52) houdt allereerste vernissage

Luttele maanden nadat haar laatste zoon het huis uit is, demonstreert Els Moerenhout uit Lede voor het eerst haar schilderwerken bij Art-Design in Aalst. “Ik heb enorm veel geleerd dankzij leerkracht André Van Schuylenbergh en ben blij dat hij de openingstoespraak doet.”

Een dag zonder penseel is voor Els een verloren dag. “Het is een soort verslaving. Om een goeie dag te hebben, moet ik minstens iets gedaan hebben en nu de kinderen het huis uit zijn heb ik het gevoel me nog meer te kunnen toeleggen op het schilderen”, vertelt ze. Daarmee bestendigt ze haar jeugdjaren. “Mama was naaister en als enig kind moest ik mezelf bezig houden. Ik tekende graag, maar het was toen geen periode van rondvoeren door ouders en de Aalsterse academie was helaas te ver”, mijmert de vrouw met een beetje spijt in het hart. “Niet dat ik mijn ouders iets kwalijk neem. Het waren andere tijden en ik ga er van uit dat iets dat in je zit er vroeg of laat uit komt.”

Laatbloeier

Dat is ook wat nu op haar 52ste gebeurt. Dit weekend treedt Els met een eigen vernissage voor het eerst naar buiten met haar werken. “Ik ben sowieso een laatbloeier en was steeds vrij onzeker. Pas na mijn huwelijk met mijn man Peter ben ik tekenles beginnen volgen. Ik was gepassioneerd, maar wou eerst stappen in plaats van te beginnen lopen.” Na de geboorte van zonen Hannes en Thomas verdween het artistieke naar de achtergrond. “Tot ik op mijn dertigste startte aan de kunstacademie van Aalst met modeltekenen.” Zo leerde Els in enkele jaren omgaan met perspectief, lichaamsverhoudingen en nog veel meer.

Negen jaar les

Na een onderbreking ging de vrouw op haar 38ste voor een intensieve start in het schilderen. “Ik wou aquarel doen en dat kon alleen bij leerkracht André Van Schuylenbergh. Het klikte wonderwel met zijn kleurrijke aanpak.” Bijna negen jaar volgde de kunstenares elke vrijdag en zaterdag les bij André in de klas weekendonderwijs. “Een geweldige periode die na mijn afstuderen vijf jaar geleden helaas niet meer verlengd kon worden.” Toch bleven Els en André contact houden. “Hij laat zijn pupillen niet los en blijft ons ondersteunen. Een geweldige man.”

Op enkele klas- en schoolexposities na trad Els nog nooit naar buiten met haar werken. “Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Het is dan ook onwennig, maar ik geniet met volle teugen van deze superkans om in de perfecte omgeving van de oude bovenverdieping van het herenhuis van mijn klasgenoot Etienne mijn werken te presenteren.” Die werken die de typische sfeer van de jaren vijftig en zestig uitademen zijn overigens zeer divers. “Ik schilder – telkens met een nostalgische bril - portretten, landschappen en stillevens. Natuurlijk ken ik mijn eigen zwakke punten en zet ik die bewust niet in de verf”, knipoogt Els.

Start van de expositie is zaterdag 18 mei om 19 uur bij Art-Design, Esplanadestraat 14 in Aalst. De openingstoespraak gebeurt door André Van Schuylenbergh. De werken bezichtigen kan ook nog op zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 mei telkens vanaf 16 uur tot 19 à 20 uur.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer