Politierechter Peter D’Hondt.
Geert De Rycke Politierechter Peter D’Hondt.

Politierechter dagvaardt deurwaarder: Beklaagde kreeg nooit dagvaarding maar zit nu wel straf met enkelband uit

Politierechter Peter D’Hondt heeft in de rechtbank van Dendermonde een deurwaarder gedagvaard om een verklaring te komen geven over de betekening van een dagvaarding. Alain D. werd bij verstek veroordeeld voor rijden terwijl hij een rijverbod had en kreeg hiervoor een gevangenisstraf. Alleen, hij had nooit een dagvaarding ontvangen. 

De feiten gebeurden in Wetteren nadat D. een caravan had gekocht en op weg was naar huis. Hij werd betrapt door de politie en aan de kant gezet op de snelwegparking aan de E40 in Wetteren. Daar bleek dat hij niet alles  in orde waren was met de aangekochte caravan. De beklaagde werd veroordeeld voor deze feiten, maar D. kreeg nooit een dagvaarding bij hem thuis. 

Een dagvaarding wordt altijd afgeleverd door een deurwaarder en moet ondertekend worden. De deurwaarder liet schriftelijk weten dat de dagvaarding afgegeven was, maar dat hij geen identiteitskaart vroeg aan de persoon aan wie hij de dagvaarding gaf. Dit bleek dus niet Alain D. te zijn, omdat hij  op dat moment al verhuisd was naar de kust. 

Deurwaarder daagt niet op

Voor de feiten werd Alain D. bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf. Hij zit zijn straf uit met een enkelband. Zijn advocaat wil verzet aantekenen tegen dit vonnis, maar dit verzet kan niet behandeld worden door de discussie over de dagvaarding. Intussen kan de man niet meer werken door zijn enkelband. De zaak kwam al meermaals voor de rechter om duidelijkheid te krijgen wat er met de dagvaarding gebeurde. Ook de deurwaarder werd uitgenodigd om dinsdag gehoord te worden, maar kwam niet opdagen. De politierechtbank besloot daarom om de deurwaarder nu te dagvaarden voor de zitting van 3 maart. 

Lees meer