De toekomst van het Copacobana festival staat op de helling
p vlak van de afwijking op de geluidsnorm zodat we bijvoorbeeld op elk podium zowel de bezoekers als artiesten een volwaardige beleving kunnen bezorgen. De toekomst van het Copacobana festival staat op de helling

Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

Uitgerekend een maand voor de start van de tiende feesteditie dreigt het einde voor het populaire gratis festival Copacobana. In een zoektocht naar broodnodige financiële middelen wilden de organisatoren een extra festivaldag inlassen, maar dat voorstel werd afgeketst door het stadsbestuur mede door de lopende gerechtsprocedure omtrent de buiteninfrastructuur van het Rozebroekenzwembad. “In overleg met de organisatie willen we wel bekijken hoe we de toekomst van het festival veilig kunnen stellen”, zegt schepen van Evenementen Annelies Storms (sp.a).

Een gratis festival met een gevarieerde programmatie. Met dat recept lokte Copacobana, dat nagenoeg volledig draait op een team van vrijwilligers, vorig jaar nog 50.000 bezoekers gespreid over drie dagen naar het Rozebroekenpark in Sint-Amandsberg.

De tiende editie, traditioneel georganiseerd tijdens het laatste weekend van juni, had een feest moeten worden, maar financiële zorgen dreigen nu roet in het eten te gooien. “We willen kwaliteit blijven bieden op een laagdrempelige manier en geen commerciële weg inslaan, maar daarvoor hadden we gerekend op extra subsidies van de stad. De huidige subsidie bedraagt slechts 1 procent van de omzet. De stad heeft er wel voor gezorgd dat we een extra budget van 6.500 euro toegewezen kregen voor de veiligheid, maar dat is ontoereikend”, zegt organisator Joachim Matthys.

Geluidsnorm

Toen bleek dat het nieuwe stadsbestuur dit jaar geen extra budget kon vrijmaken, dokterden de organisatoren alternatieven uit om de nodige opbrengsten te genereren, maar ook voorstellen om een vierde festivaldag op donderdag in te lassen of inkom te vragen, stoten op een njet van het stadsbestuur. “We willen niemand als schuldige aanwijzen, maar feit is wel dat op het einde van de rit de rekeningen moeten kloppen. We bekijken dit weekend hoe we er alsnog voor kunnen zorgen dat de financiële puzzel in elkaar past. We hopen dat de stad een beetje flexibiliteit toont op vlak van de afwijking op de geluidsnorm. Zodat we bijvoorbeeld op elk podium zowel de bezoekers als artiesten een volwaardige beleving kunnen bezorgen”, zegt Matthys. Ook de lopende juridische procedure rond de buur van het Rozebroekencomplex en de stad omtrent de buitenaccommodatie van het zwembadcomplex speelt niet in het voordeel van het festival. “Het debat over de leefbaarheid versus de levendigheid van Gent is aan de gang. Kijk maar naar de recente discussie rond het terras van De Roos. Het stadsbestuur lijkt zelf zoekende, maar we hopen dat er een gezond evenwicht wordt nagestreefd en dat Gent geen dode stad wordt”, zegt Matthys.

Levendigheid versus leefbaarheid

Schepen van Evenementen Annelies Storms (sp.a) licht de beslissing van de stad toe. “Het festival is een mooi voorbeeld van hoe een op en top Gents evenement klein kan beginnen en doorgroeien. Mét respect voor de buurt, die nauw betrokken wordt en het evenement mee draagt. Als stad hebben we het festival steeds gesteund en dat is vandaag niet anders.” Toch werd het verzoek om van 3 naar 4 dagen te gaan niet ingewilligd. “We stonden open voor de vraag, maar zowel de juridische dienst als de veiligheidsdiensten hebben een negatief advies gegeven. Op basis daarvan heeft het voltallige stadsbestuur beslist dat een vierde festivaldag dit jaar niet kan. Daarbij speelt het evenwicht tussen levendigheid en leefbaarheid een belangrijke rol, maar ook het feit dat op deze specifieke locatie het klimaat er niet naar is om een uitbreiding toe te staan, gezien een lopende juridische procedure”, verwijst Storms, naar de zaak rond het zwembadcomplex. “Als schepen voor evenementen engageer ik mij wel om in overleg met de organisatie te bekijken hoe we de toekomst voor het festival veilig kunnen stellen.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Van Gent

    Dat zouden ze beter aan de blaarmeersen doen daar is meer parking en stoort het niemand aangezien er geen directe buren zijn . Wie de huidige locatie heeft gekozen heeft er niet zo goed over nagedacht dat er veel buren zijn die zeer dicht wonen. De uitleg dat de buren betrokken worden klopt langs geen kanten het enige wat de buren krijgen is een blaadje met telefoonnummer op voor het ge val dat er een probleem is en dat is het.

Lees meer