2 Railway to Liberty brengt je terug naar het verleden.
Foto Archief JSA Railway to Liberty brengt je terug naar het verleden.

Vijf tips voor dit weekend: Railway to Liberty, Zumba, 20 jaar S.M.A.K.

MALDEGEM: Railway to Liberty

Wie dit weekend eens een duik in de geschiedenis wil nemen kan zondag terecht in Maldegem. Vanuit het museumstation in Maldegem kan u met een historische trein uit de jaren 30 rijden naar een heus nagebouwd legerkamp uit de Tweede Wereldoorlog. Daarbij wordt niets aan het toeval overgelaten: kledij, tenten, voertuigen … alles is net echt. Bovendien is er heel wat spektakel want de Tweede Wereldoorlog wordt nagespeeld. Kortom een must voor liefhebbers van geschiedenis en oorlog. Zondag van 10 tot 18 uur. Afspraak aan Stationsplein 8 in Maldegem. Tickets: volwassenen 14 euro, kinderen tussen 4 en 2 jaar 11 euro.

Meer info vind je hier.

EEKLO: De Zumba Masterclass Meetjesland

In de sporthal van Eeklo kan je zondag lekker sportief wezen. De hoogdag voor zumbaliefhebbers is aangebroken, de Zumba Masterclass De Zumba Masterclass is al aan de achtste editie toe, organisator Steve De Bie uit Sint-Laureins organiseert de masterclass altijd op het einde van het jaar in zijn eigen dorp. Nu komt er voor het eerst ook een zomereditie, en die verhuist naar Eeklo. “Er komen zondag twee internationale lesgevers”, zegt Steve De Bie. “Loretta Bates is een ZES-instructor uit Miami, en behoort tot de absolute wereldtop. Dovydas Veiverys komt speciaal overgevlogen uit Litouwen. Ook Daisy Vermeulen, Niels Geyskens en Etienne Go staan op het podium. Stuk voor stuk grote namen in de zumba-wereld. Ik ben trots dat ik die mensen naar het Meetjesland kan halen.” Dansschool Movimento gaat zondag dansdemo’s geven. Start om 15 uur. Supporters zijn welkom. Kaarten kosten 35 euro in voorverkoop en 40 euro aan de kassa. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 15 euro. Te koop via masterclassmeetjesland@hotmail.com of gewoon aan de kassa de dag zelf.

GENT: 20 kaarsjes op de verjaardag van het S.M.A.K.

2 Het Gentse S.M.A.K.
Foto Gianni Barbieux Het Gentse S.M.A.K.

Voor wie dit weekend wat cultuur wil opsnuiven, is Gent de place-to-be. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het hedendaagse kunstmuseum S.M.A.K. nodigen ze kunstenaars, muzikanten, dichters, dansers, schrijvers, verenigingen … uit om tussen te komen in het museum van vandaag en voorstellen te formuleren voor het museum van morgen. Doorlopend maar zonder echte logica volgen directe, korte, langdurige, stille en luide interventies elkaar op. Ze kunnen sterk van elkaar verschillen maar geen enkele verliest ooit het museum en haar collectie uit het oog. Dit alles vindt plaats binnen en buiten de museummuren van het S.M.A.K., het MSK en in de Floraliënhal. Daarnaast zijn er ook allerlei activiteiten voor kinderen voorzien en er is de mogelijkheid om iets te eten en drinken in de museumcafés en Floraliënhal. Alles buiten het museum is gratis, binnen het museum betaal je het normale tarief. Afspraak op zaterdag van 10 uur tot middernacht. Zondag van 10 uur tot 20 uur. Meer info vind je hier.

OUDENAARDE: Fiesta Europa, de gezelligste specialiteitenmarkt

Voor een instant zomergevoel kan je dit weekend terecht in Oudenaarde. Daar vindt op de markt Fiesta Europa plaats, de meest authentieke Europese specialiteitenmarkt van Vlaanderen. Alle hoeken van het continent zullen er vertegenwoordigd zijn met unieke souvenirs, typische streekproducten of culinaire specialiteiten. Geen zin om te stappen? Vlei u neer op het internationaal terras om te genieten van een frisse pint of cocktail, een lekkere paella, wokschotel of pizza, terwijl de kinderen zich uitleven op de springkastelen in het kinderdorp. Pik intussen een internationaal getint concertje mee. Vrijdag van 12 uur tot 22 uur. Zaterdag van 10 uur tot 22 uur en zondag van 10 uur tot 19 uur. Meer info vind je hier.

WICHELEN: 1000-soortenweekend in Kalkense Meersen

Wie dit weekend liever doorbrengt in de natuur, kan terecht in de Kalkense Meersen. Tijdens het 1000-soortenweekend in de Kalkense Meersen gaan specialisten op zaterdag en zondag op zoek naar zoveel mogelijk soorten planten en dieren. De afdeling gaat voor voor duizend soorten. In het Meersenhof op de Aard in Schellebelle kan je live meevolgen hoeveel soorten er al werden gevonden. En zaterdag wordt ook Meandertaal, het nieuwe boek over het natuurgebied, voorgesteld. Het hele weekend kan je op zaterdag vanaf 14 uur tot 18 uur en op zondag tussen 9 en 14 uur vrij wandelen en de specialisten aan het werk zien. Er zijn ook infostands waar je een woordje uitleg krijgt over de rijke biodiversiteit in dit natuurgebied. In de Natuurpuntboerderij ’t Meersenhof kan je doorlopend terecht voor een drankje en een hapje. Er zijn ook leuke doe-activiteiten voor de kinderen. Op zondagochtend is er ook een geleide vroegochtendwandeling van 6 tot 8 uur met aansluitend koffie met koeken. In de namiddag zijn er geleide gruttowandelingen van 14 tot 16 uur voor de ganse familie. Alle activiteiten zijn gratis en inschrijven hoeft niet. Meer info vind je hier.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer