2 Agnes en Roel van de Van Hauwermeirsmolen in Massemen.
Didier Verbaere Agnes en Roel van de Van Hauwermeirsmolen in Massemen.

Vlaamse Molendag en Erfgoeddag in Van Hauwermeirsmolen

De Van Hauwermeirsmolen in Massemen zet op zondag 28 april de deuren open naar aanleiding van Erfgoeddag en de Vlaamse Molendag. Met een boeiende expo, brood bakken en een huifkartaxi.

In een levendige tentoonstelling ‘Het ambacht van de molenaar en de bakker van de prehistorie tot nu’, kom je te weten hoezeer de molenaar en de bakker door de eeuwen heen met elkaar verbonden zijn. Graan wordt al meer dan drie miljoen jaar gebruikt als voedsel voor de mens en zijn voorouders. In 11.000 v.Chr. wordt al intensief gebruik gemaakt van de oudste uitvinding van de mens: het malen. De Grieken en de Romeinen waren de eerste molenbouwers. De Egyptenaren vonden dan weer de broodbakoven uit.

In de Middeleeuwen verschijnt de eerste watermolen in Europa. Het brood werd langzamerhand een symbool van sociale status. Rijke kasteelheren aten uit broodborden, die gemaakt waren van de fijnste tarwe. Er zijn ook zware periodes van hongersnood. Er werden dan ook hongersnoodbroden gebakken, waaraan stro of fijn gemalen boomschors aan toegevoegd was.

Al van bij het begin is de molenaar een doe-het-al. Hij moest de natuurkrachten kennen om de wind of het water te beheersen, Hij was ook bakker, hij was een technieker die de molenonderdelen kon maken, hij was een specialist in het herkennen van granen, en nog veel meer. Benieuwd hoe het de bakker en de molenaar vergaat tijdens de Industriële en Franse Revolutie? Hoe is het met hen in deze Moderne Tijd?

2 Van Hauwermeirsmolen in Massemen
Didier Verbaere Van Hauwermeirsmolen in Massemen

Je kan ook zelf aan de slag en een Romeins of een Middeleeuws broodje maken met het molenmeel en het laten bakken in de houtoven. Er zijn ook rondleidingen en maaldemonstraties in de werkende watermolen en een Huifkartocht met rasechte boerenpaarden vervoert je tussen de watermolen in Massemen en de Fauconnierswindmolen in Oordegem.Gratis toegang, voor de huifkartocht geef je een vrijwillige bijdrage. De Van Hauwermeirsmolen is gelegen aan de Watermolenstraat in Massemen. Info op www.watermolenmassemen.blogspot.com.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer