12 Evacuatie van het personeel tijdens de bedrijfsbrand bij Recticel Wetteren.
Didier Verbaere Evacuatie van het personeel tijdens de bedrijfsbrand bij Recticel Wetteren.

Zware bedrijfsbrand bij Recticel Wetteren onder controle: zo'n 300 werknemers geëvacueerd

In het bedrijf Recticel in Wetteren heeft vrijdagmiddag een zware brand gewoed in een opslagloods van de schuimrubber- en isolatieproducent. De brand ontstond rond 12.30 uur en was tegen  14 uur onder controle. Er werden zo’n 300 werknemers geëvacueerd en niemand raakte gewond.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
12 De brand woedde in een opslagloods achter de productiegebouwen van het bedrijf.
Didier Verbaere De brand woedde in een opslagloods achter de productiegebouwen van het bedrijf.
12 De ravage na de brand in Recticel
RV De ravage na de brand in Recticel

De zware brand ontstond  omstreeks 12.30 uur in een grote opslagloods achter de productiegebouwen van Recticel in de Damstraat in Wetteren. Recticel is een Seveso-bedrijf. Dat betekent dat er gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, behandeld of opgeslagen. In Wetteren wordt schuimrubber en isolatiemateriaal geproduceerd. 

12
Didier Verbaere

Groot alarm 

Er werd meteen groot alarm geslagen en brandweerkorpsen uit de hele zone Zuid-Oost snelden ter plaatse. De brand ging gepaard met een dikke, zwarte rookwolk die tot kilometers in de omtrek te zien was. Het gemeentelijke rampenplan werd niet afgekondigd maar de crisiscel van de gemeente kwam wel samen om de situatie van nabij op te volgen.  Er werd ook gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. Het industrieterrein en ook een deel van de toegangswegen naar Wetteren Overschelde werden afgesloten. De hele opslagplaats en het dak gingen in de vlammen op. Enkel de muren overleefden de hitte. Rond 14 uur was het vuur onder controle en liet de brandweer de brand gecontroleerd uitbranden. Er werd nog een hele tijd nageblust. 

12 De rookpluim was tot kilometers in de omtrek te zien.
Tom De Roose De rookpluim was tot kilometers in de omtrek te zien.

“De brand ontstond aan de noordkant van de fabriek in een magazijn waar schuimblokken worden opgeslagen. Niet in een productie-eenheid dus. Er waren op het moment van de brand enkele honderden medewerkers aan de slag en alle mensen zijn veilig geëvacueerd. Er vielen geen gewonden", zegt Laurent Verschuere, verantwoordelijke voor milieu en veiligheid bij Recticel. 

“Het gaat ook niet om gevaarlijke stoffen. Het magazijn is waarschijnlijk verloren.” Bij de brand is geen asbest betrokken en de brandweer voerde constant controlemetingen uit in de omgeving.  De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Alarmeringssysteem Be-Alert werd ingeschakeld om de bezorgde Wetteraars te informeren. In het bedrijf is de productie herstart.

12
Didier Verbaere
12
Didier Verbaere
12 Het personeel wacht buiten het bedrijf.
Didier Verbaere Het personeel wacht buiten het bedrijf.
12
Didier Verbaere
12
Didier Verbaere
12
Didier Verbaere
12
Didier Verbaere

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Isabelle D'hooghe

    Pfffff...zal net zoals bij de treinramp achteraf duidelijkheid brengen... tis hier “nooit” giftig !!????

  • Sugio Geuens

    Van eersel guy. Brandblusser heeft weinig tot helemaal geen nut als de brand er al is in de schuim industrie.werk in de zelfde sector en de blokken worden van binnen uit te warm en ontbranden spontaan te veel water er in of zo iets maar dat kan enkele uren duren voor het gebeurd

Lees meer