CD&V gaat weer voor absolute meerderheid

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN WEVELGEM

CD&V heeft al achttien jaar de absolute meerderheid. Blijft dat zo? "We hopen onze achttien zetels te behouden", zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V).

De christendemocraten haalden zes jaar geleden 48,7 procent van de stemmen. "Ik vermoed dat ons resultaat op dezelfde lijn zal zitten", zegt Seynhaeve. "Dat voel ik op basis van onze campagne en de duizenden huisbezoeken. We gaan dus opnieuw voor een absolute meerderheid", zegt Seynhaeve.

Uitdager

Grootste uitdager is N-VA, in 2012 goed voor 20,9 procent en zeven zetels. "We hopen nu minstens 25 procent van de kiezers te overtuigen", zegt kopman Henk Louf. Wat best wel kan, want Louf is vrij populair als boegbeeld van de braderie en voorzitter van voetbalclub SV Wevelgem City. Mocht de absolute meerderheid van CD&V gebroken worden, dan heeft N-VA wel een probleem. De sleutel ligt namelijk bij Groen, dat naar 14 procent en vier zetels wil groeien. Groen wil echter niet besturen met N-VA, zo heeft kopman Carlo De Winter al laten weten. "Het is dus niet zo dat alle oppositiepartijen na de verkiezingen, als ze daar de kans toe krijgen, een coalitie kunnen vormen tegen CD&V", zegt Seynhaeve.

Coalitie met Groen?

Meer nog, moest CD&V toch de absolute meerderheid verliezen, is het nu al bijna zeker dat er een coalitie van CD&V-Groen komt. Al benadrukken zowel CD&V als Groen dat er geen voorakkoord is. Dat CD&V en Groen elkaar aan het opvrijen zijn, is ook Henk Louf niet ontgaan. "Als de absolute meerderheid van CD&V gebroken wordt, kunnen we alleen maar hopen dat er naar de stem van de kiezer geluisterd wordt bij het vormen van een bestuursmeerderheid", reageert Louf.


Sp.a haalde in 2012 drie zetels. "Ik hou het bescheiden en hoop die drie zetels te kunnen behouden", vertelt kopman Francies Debels. Open Vld, in 2012 nergens, hoopt nu op minstens een zetel. "Zodat we kunnen meewerken aan de verbetering en vernieuwing van onze gemeente", legt lijsttrekker Benoît Verstraete uit. Ook Vlaams Belang hoopt op winst en wil van een naar twee zetels groeien. (LPS)

Lees meer