3 De vijf illegalen, vlak nadat ze door de politie uit de oplegger werden gehaald. De lichaamstaal van de man links verraadt dan al dat hij niet van plan is mee te gaan met de politie.
Hans Verbeke De vijf illegalen, vlak nadat ze door de politie uit de oplegger werden gehaald. De lichaamstaal van de man links verraadt dan al dat hij niet van plan is mee te gaan met de politie.

Illegalen in oplegger stranden in Gullegem: één van hen kan vluchten

Bij het bedrijf Trailer Service Lecluyse (TSL), op de industriezone in Gullegem, zijn dinsdagvoormiddag vijf illegalen ontdekt. Die hadden zich verstopt in een oplegger met dubbele laadbodem. Eén van hen ging lopen en is spoorloos.

Een trucker die op weg was naar Groot-Brittannië moest dinsdagvoormiddag onverwacht halthouden bij Trailer Service Lecluyse omdat er iets schortte aan zijn oplegger. Toen een vakman bezig was met de herstelling, aan de buitenzijde, hoorde hij plots geklop in de laadruimte. Daarop verwittigde hij de zaakvoerders van het bedrijf, Bruno en Lieven Lecluyse. “We gingen een kijkje nemen en hoorden inderdaad lawaai in de oplegger”, zeggen ze. “Toen we zelf ook even klopten op de wand, werd er prompt teruggeklopt. We wisten genoeg en belden de politie.”

3 De illegalen werden aangetroffen in een oplegger die onverwacht binnen moest voor herstelling bij het gespecialiseerde bedrijf TSL in Gullegem.
Hans Verbeke De illegalen werden aangetroffen in een oplegger die onverwacht binnen moest voor herstelling bij het gespecialiseerde bedrijf TSL in Gullegem.

Eén illegaal neemt de benen

De politie van de zone Grensleie hielp de illegalen uit de oplegger. Het gezelschap was rustig en kennelijk opgelucht dat ze de buitenlucht zagen. Maar toen ze naar de combi werden geleid, nam één van hen plots de benen. In een wip was de man verdwenen. Zijn vier kompanen kregen een lift naar het commissariaat van de politiezone Grensleie in Menen. “Het gaat om mannen uit Eritrea”, weet politiewoordvoerder Stefaan Vannieuwenhuyse. “We vermoeden dat ze op een parking langs de snelweg in Doornik in de oplegger zijn geholpen. Daar heeft de chauffeur immers overnacht. De man was zich van geen kwaad bewust.”

3 Eén van de illegalen neemt de benen.
Hans Verbeke Eén van de illegalen neemt de benen.

Al eerder het land uitgewezen

Enkele van de opgepakte illegalen bleken al bekend bij de politie. Eerder waren ze al opgepakt en hadden ze een bevel gekregen om het land te verlaten. Het belette hen dus niet om een nieuwe poging te ondernemen om in Groot-Brittannië te geraken. Mogelijk pas dinsdagavond laat zou er een beslissing zijn van de Dienst Vreemdelingenzaken over het lot van de illegalen. “De situatie van dergelijke mensen is schrijnend”, zegt Stefaan Vannieuwenhuyse. “Voor ons betekent het een pak extra werk om alle formaliteiten geregeld te krijgen. Bovendien weten we dat de kans heel groot is dat de illegalen in één van de komende dagen of weken weer ergens tegen de lamp lopen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer