Handelszaken langs de N8. Wat kan de gemeente doen om ondernemers een hart onder de riem te steken en nieuwe handelszaken te lokken?
Deleu Handelszaken langs de N8. Wat kan de gemeente doen om ondernemers een hart onder de riem te steken en nieuwe handelszaken te lokken?

Meer ondersteuning voor lokale handelaars

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WEVELGEM

Veel ondernemers stellen zich de vraag of de gemeente niet meer kan doen om hen te ondersteunen. Zo is er een plan om nieuwe handelszaken naar het Guldenbergplein te lokken door het plein te heraanleggen en kortparkeren in te voeren. Maar is dat voldoende? Wat kan er nog meer gebeuren?

Volgens CD&V wordt er al geïnvesteerd. "We voerden kortparkeren en shop&go-plaatsen in voor handelszaken van ondernemers die daarom vroegen", zegt kopman Jan Seynhaeve. "De ingevoerde kadobon is een groot succes. De nieuwe aanleg van het Sint-Maartensplein in Moorsele zorgde voor meer terrassen bij horecazaken, wat we nu ook willen in Gullegem en Wevelgem. We voerden twee premies in: ofwel voor wie een zaak opent in één van onze drie centra, ofwel voor wie zijn zaak toegankelijker maakt voor bezoekers. We steunen en werken samen met zelfstandigen en hun verenigingen. Voorbeelden zijn de braderie, Wevelgem Wintert en het Duivels Park. Want onze ambtenaar lokale economie zorgt voor contacten tussen zelfstandigen en het gemeentebestuur. Andere voorbeelden zijn ons ondernemersfeest in augustus en de deelname aan openbedrijvendag in oktober."


N-VA is niet overtuigd. "Pas stedenbouwkundige voorschriften aan om de leegstand sneller op te lossen", zegt kopman Henk Louf. "Organiseer meer gerichte activiteiten, zoals een voorjaarsbraderie of een overkoepelend event in Wevelgem, Gullegem en Moorsele. Stel een minder-hinder-coördinator aan en vorm verlaten industriegronden om tot kmo-zones."


Open Vld steunt de komst van winkelruimtes rond het Guldenbergplein en vindt net zoals Groen een minder-hinder-coördinator overbodig als de gemeentediensten goed samenwerken.


Sp.a vraagt om tijdens wegenwerken extra te controleren op correcte signalisatie.


Bij Groen zeggen ze dat ze in 2012 al voor de vestigingspremie pleitten. "Op het Guldenbergplein lijkt ons ook een zomerbar gepast. Voer er gratis kortparkeren in en voorzie er goede en veilige fietsstallingen", zegt kopman Carlo De Winter. (LPS)

Lees meer