2 Burgemeester Jan Seynhaeve maakte maandagmorgen een praatje met een paar bewoners van WZC Elckerlyc
Maxime Petit Burgemeester Jan Seynhaeve maakte maandagmorgen een praatje met een paar bewoners van WZC Elckerlyc

Om frustraties bij families weg te nemen: gemeente wil beperkt bezoek in woonzorgcentra toelaten

Als ze groen licht krijgt, wil de gemeente Wevelgem beperkt bezoek mogelijk maken in de woonzorgcentra. “Er is druk vanuit de families, soms zelfs zware discussies”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “Daarom willen we dit op een veilige manier toch organiseren.”

Toen de Nationale Veiligheidsraad op 15 april bekendmaakte dat er beperkt bezoek mogelijk zou worden in de woonzorgcentra, lokte dat een storm van protest uit vanuit de sector. Voornaamste argument was, dat op die manier de poort naar extra besmettingen wagenwijd werd opengezet. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) haastte zich daarop de aangekondigde maatregel naar de prullenmand te verwijzen. Zijn partijgenoot Jan Seynhaeve, burgemeester in Wevelgem, wil nu echter toch bezoek toelaten. “Maar alleen in de meest veilige omstandigheden”, zegt hij.

Vrij van besmettingen

Wevelgem telt vier woonzorgcentra die tot nu toe allemaal vrij van besmettingen zijn. Maar bezoek is er uiteraard allang niet meer toegelaten. Dat zorgt voor frustratie bij een aantal families van bewoners. “Het is al tot zware discussies en een enkele schermutseling gekomen”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve, die begrip toont voor de situatie. “Mensen willen hun naasten in het woonzorgcentrum zien, en omgekeerd. Dat contact blijft in deze tijden echter bijzonder gevaarlijk. Daarom zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om dat te organiseren zonder het risico op besmetting. Zo is in het woonzorgcentrum Het Gulle Heem een proefopstelling gemaakt met plexiglas. Een andere mogelijkheid is het creëren van een ontmoetingsmogelijkheid in een (binnen)tuin waar contact op afstand gerealiseerd kan worden.”

2 Krijgen de bewoners van WZC Elckerlyc binnenkort weer familie op bezoek? Als het van de gemeente Wevelgem afhangt wel.
Maxime Petit Krijgen de bewoners van WZC Elckerlyc binnenkort weer familie op bezoek? Als het van de gemeente Wevelgem afhangt wel.

Lees meer